‘Voltooid leven’ speelt weer op in coalitie

Het was een van de lastigste onderwerpen tijdens de formatie, maar ook nu het kabinet er is blijft het tot wrevel in de coalitie leiden: euthanasie bij voltooid leven. D66 wil zo snel mogelijk een initiatiefwet indienen om het te regelen, de ChristenUnie is faliekant tegen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat er een onderzoek komt naar de behoefte aan deze vorm van euthanasie. Hoe groot is de groep van ouderen die niet ziek zijn, maar hun leven toch voltooid achten? Wat zijn hun motieven om niet verder te willen leven?

In NRC maant D66-Kamerlid Pia Dijkstra vandaag het kabinet tot haast met dat onderzoek. Ze wil binnen anderhalf jaar resultaat zien. “Het mag niet te lang duren”, zegt ze.

In de formatie is afgesproken dat Dijkstra haar initiatiefwet mag doorzetten. Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal niet zelf met een wetsvoorstel over euthanasie bij voltooid leven komen.

Veel weerstand

ChristenUnie-leider Segers, te gast in Goedemorgen Nederland, reageerde meteen afwijzend op de uitspraken van het D66-Kamerlid. Hij noemde het “onverstandig” om haast te maken met het onderzoek.

“We moeten er de tijd voor nemen”, zei Segers. “Haast is het laatste wat we hier moeten betrachten.” Volgens hem is er ook bij artsen, psychiaters en psychologen veel weerstand tegen het plan.

Segers noemde euthanasie bij voltooid leven eerder levensgevaarlijk. De ChristenUnie denkt dat veel ouderen die om euthanasie vragen in werkelijkheid vooral om meer aandacht vragen. Om die reden trekt de coalitie ook extra geld uit voor zorg en aandacht voor ouderen.

Bron: NOS

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.