Veranderingen 2018 Zorg, werk en inkomen

Gezondheid en zorg

Bekijk de veranderingen die al zeker zijn op het gebied van gezondheid en zorg in 2018. Nog niet alle definitieve wijzigingen zijn bekend.

Zorgtoeslag stijgt

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2018 met € 73 tot € 1.139. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met € 79 naar € 2.121. Wilt u weten of u zorgtoeslag kunt krijgen? En zo ja, hoeveel? Op toeslagen.nl kunt u zelf uw zorgtoeslag berekenen.

Wijzigingen basispakket en eigen risico

Het basispakket van uw zorgverzekering wordt uitgebreid. Het eigen risico wijzigt niet in 2018 en blijft € 385.

Financiering zorg kinderen thuis

Vanaf 1 januari 2018 veranderen de regels rondom de financiering van de verzorging van kinderen thuis. Vanaf 2018 gaat een deel van deze verantwoordelijkheid over van de gemeente naar de zorgverzekeraar. Met de nieuwe regels komt er meer ruimte om naar de individuele situatie van een kind te kijken. Dit geldt alleen voor verzorging van kinderen.

Btw-tarief voor geneesmiddelen

Vanaf 1 januari 2018 vallen alleen geregistreerde (homeopatische) geneesmiddelen, met een handelsvergunning onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Producten als tandpasta, shampoo en zonnebrandmiddelen vallen in het normale btw-tarief van 21%.

Werk en inkomen

Bekijk de veranderingen die al zeker zijn op het gebied van werk en inkomen in 2018. Nog niet alle definitieve wijzigingen zijn bekend.

Minimumloon

Per 1 januari 2018 gaat het minimumloon omhoog.

AOW-leeftijd omhoog

De AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2018 omhoog met 3 maanden naar 66 jaar (was 65 + 9 maanden).

Loonkostenvoordelen in plaats van premiekortingen voor jongere, oudere en arbeidsgehandicapte werknemers

Voor werkgevers verdwijnen op 1 januari 2018 de premiekortingen voor jongere, oudere en arbeidsgehandicapte werknemers. Hiervoor komen loonkostenvoordelen (LKV) in de plaats. LKV geldt voor ouderen en mensen met een arbeidsbeperking, zoals een ziekte of handicap.

Uitkering oudere werklozen: IOAW en IOAZ

U kunt in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering als u 50 jaar of ouder bent en werkloos.

Denkt u erover om te stoppen als zelfstandig ondernemer omdat u onvoldoende inkomen uit uw bedrijf heeft? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAZ-uitkering.

Meer vermogen bijstandsuitkering

Als u een bijstandsuitkering heeft, mag u in 2018 meer vermogen hebben, zoals spaargeld.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting omhoog

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is in 2018 hoger, namelijk maximaal € 1.052 (was € 1.043).

Ouderenkorting

De ouderenkorting gaat in 2018 omhoog met € 115. De ouderenkorting bedraagt in 2018 € 1.418. Als u de AOW-leeftijd heeft bereikt, kunt u onder bepaalde voorwaarden deze korting bij uw belastingaangifte krijgen.

Wajong

De hoogte van de uitkering verandert voor Wajongers die kunnen werken. Vanaf 1 januari ontvangen zij 70% van het wettelijk minimumloon.

Bron: Rijksoverheid

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.