Minister Bruno Bruins: ‘De regie ligt bij de patiënt’

In een interview met de Volkskrant vertelt Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Sport, over het belang van MedMij.

‘Er worden overal patiëntengegevens verzameld’, aldus Bruins in de Volkskrant. ‘Bij de apotheek, de huisarts, de fysio, het ziekenhuis. Er zijn al apps op de markt waarmee je die gegevens kunt bundelen. De Patientenfederatie is samen met zorgaanbieders en verzekeraars bezig daar een samenhangend stelsel van standaarden en afspraken over te maken, zodat apps van ziekenhuizen en huisartsen met elkaar kunnen praten. Het ministerie steunt dat met subsidie. Er wordt nu een praktijkproef gedaan, die in de zomer afgerond moet zijn.’

Na afloop van deze praktijkproef (PROVES) zal er een definitieve versie van het MedMij Afsprakenstelsel worden opgeleverd. Vanaf dat moment kunnen PGO-leveranciers hun PGO laten toetsen om het MedMij-vinkje te krijgen.

Op de vraag of MedMij bezig is met het nieuwe EPD, is de minister duidelijk. ‘Nee, dat is het niet. De regie ligt bij de patiënt. We maken afspraken over een standaard waarmee al die patiëntgegevens gebundeld kunnen worden als de patiënt en de zorgverlener het allebei willen. Versleuteld, zodat de privacy beschermd is. Maar wel zo, dat alle goede gegevens paraat zijn als je ze nodig hebt. Het moet zo worden geregeld dat iedereen ermee overweg kan, ook laaggeletterden.’

Overigens staat in het interview ook dat Patiëntenfederatie Nederland een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) aan het ontwikkelen is. Dat klopt niet. Patiëntenfederatie Nederland is mede-initiatiefnemer van MedMij, dat zorgt dat er afspraken, standaarden en spelregels komen waarmee ontwikkelaars van PGO’s aan de slag kunnen. MedMij en de Patiëntenfederatie ontwikkelen dus zelf geen PGO, maar laten dit over aan de markt. Er zullen dus straks meerdere persoonlijke gezondheidsomgevingen zijn zodat de patiënt kan kiezen welke het beste bij zijn/haar situatie past.

Benieuwd naar het complete interview met minister Bruno Bruins? Klik dan HIER
Let op: Bent u geen Volkskrant-abonnee, dan moet u betalen voor dit artikel.

Bron: MedMij

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.