Woonlandschap de Leyhoeve nu ook in Groningen

Maandag 8 oktober heeft Minister Hugo de Jonge, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, officieel het Woonlandschap de Leyhoeve in Groningen geopend. Ook bij deze tweede Leyhoeve staat alles in het teken van lekker wonen voor de 55-plusser van vandaag de dag. En nu dus ook in Groningen. Bij dit volledig nieuwe en innovatieve woonconcept staan leefplezier, kwaliteit, woongenot en gastvrijheid centraal.

Zorg op De Leyhoeve

Bij De Leyhoeve hebben bewoners de mogelijkheid tot het ontvangen van zorg. Tot op zekere hoogte kan de zorg worden geleverd in de reguliere appartementen van de bewoners. Maar elke Leyhoeve locatie beschikt over zorgsuites voor mensen met een vorm van dementie of een lichamelijke beperking met een zorgprofiel VV 4 t/m7, die eigenlijk niet meer volledig zelfstandig kunnen wonen. De zorg wordt geleverd met als uitgangspunt “de manier waarop je het voor je eigen ouders zou
wensen”. De Leyhoeve is gestart vanuit het idee dat de zorg in Nederland echt anders moet én kan. Dat mensen onder één dak willen en kunnen blijven wonen, ook wanneer er beperkingen zijn of zorg noodzakelijk is.

Beleving

Wat De Leyhoeve zo bijzonder maakt zie je al bij binnenkomst. De gangen zijn volledig aangekleed met belevingsgerichte prints. Zo wanen bewoners zich in de ene gang in het centrum van Groningen en in de andere tussen de weilanden. De huiskamers hebben elk hun eigen sfeer; van een chique huiskamer tot de retrohuiskamer. Ze sluiten aan bij de beleving en het welzijn van de bewoners en geven houvast en een gevoel van geborgenheid.

Kleinschalig wonen, grootschalig georganiseerd

Wonen in De Leyhoeve is kleinschalig. De zorgsuites zijn zelfstandige appartementen voorzien van een eigen badkamer en keukenblok, volledig naar eigen wens ingericht. Bewoners hebben hun eigen zorgsuite en zijn in de huiskamer altijd omringd door vaste en vertrouwde gezichten. Dit brengt de gewenste rust en kalmte met zich mee. Elke huiskamer heeft eigen huiskamervaders en -moeders, die 16 uur per dag klaar staan voor de bewoners. Ze zorgen net voor dat beetje meer: die bijzondere aandacht en liefde voor de bewoners. Elke dag wordt er vers gekookt en er is tijd voor persoonlijke aandacht. Van een wandeling, samen een spelletje doen of breien, tot die extra arm om de schouder. Hierin ligt de grote kracht van De Leyhoeve.

Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg

De Leyhoeve is een van de vier kerndeelnemers aan de landelijke beweging Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg. Binnen deze beweging probeert De Leyhoeve opnieuw uit te vinden wat écht nodig is om zorg zo te kunnen organiseren dat die aansluit bij wat voor mensen belangrijk is in het leven. Daarbij is het vertrekpunt de waarden van de bewoners en hun naasten, én de waarden van de mensen die zorg organiseren. Als daarbij regels beknellend blijken, zet De Leyhoeve zich samen
met de andere kerndeelnemers in om die regels op te ruimen. Het ministerie van VWS doet dat ook en zal als dat nodig blijkt in gesprek gaan. Tevens maakt De Leyhoeve deel uit van het programma Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen.

Woonlandschap de Leyhoeve is een volledig nieuw en innovatief woonconcept voor 55-plussers. Wonen met de optie tot zorg. Centraal staan leefplezier, kwaliteit, woongenot en gastvrijheid. Het motto is: Samen aangenaam oud worden. Op dit moment zijn er twee locaties, in Tilburg en in Groningen. Het is de ambitie om de komende jaren te groeien van 2 naar 10 locaties, verspreid over het hele land. Kijk voor meer informatie op www.leyhoeve.nl of www.SeniorenWoningenGroningen.nl

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.