Hoe zit het met de toeslagen in 2019?

Voor mensen die vorig jaar een toeslag van UWV of de Belastingdienst ontvingen of deze gaan aanvragen voor dit jaar, dan kan een aantal veranderingen vanaf 1 januari 2019 van belang zijn

Een toeslag is een aanvulling op je inkomen. Of je recht hebt op toeslag, hangt af van je leefsituatie en het inkomen. In welke situaties je precies toeslag van UWV kunt aanvragen, vind je op uwv.nl.

Verlaging toeslag voor alleenstaand-woningdeler

Er wordt onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden die alleen wonen en alleenstaanden die een woning delen met 1 of meer personen. Op UWV Perspectief vind je een video met meer uitleg over de verschillende leefsituaties. Voor alleenstaanden die alleen wonen verandert de toeslag niet.

Het sociaal minimum voor de alleenstaand-woningdelers is vanaf 1 januari 2019 ongeveer de helft van het minimumloon. Dat betekent dat je geen toeslag van UWV kunt krijgen als jouw inkomsten hoger zijn dan de helft van het minimumloon.

Hoogte sociaal minimum in 2019

Liggen je gezamenlijke inkomsten onder het sociaal minimum? Dan kan een eventuele toeslag deze inkomsten aanvullen. Het sociaal minimum dat voor jou geldt, hangt af van je leefsituatie en je leeftijd. 2 keer per jaar (op 1 januari en 1 juli) worden de sociale minima opnieuw vastgesteld. Op de website van UWV vind je de hoogte van het sociaal minimum dat vanaf 2019 voor jou geldt.

Toeslagen via Belastingdienst

Via de Belastingdienst kun je verschillende toeslagen aanvragen.

Zorgtoeslag

Ben je alleenstaand en blijft je inkomen onder € 29.562 per jaar, dan krijg je in 2019 zorgtoeslag. Als je de zorgtoeslag samen met je partner aanvraagt, is de inkomensgrens € 37.885. Voorwaarde is wel dat je niet te veel vermogen hebt. Ben je alleenstaand? Dan mag je vermogen niet hoger zijn dan € 114.776. Woon je samen? Dan mag jullie vermogen niet hoger zijn dan € 145.136.

Hoe hoog de toeslag is, hangt af van jouw inkomen en leefsituatie. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden is in 2019 € 99 per maand. Als je een toeslagpartner hebt is dat € 192. In deze tabel kun je lezen hoeveel zorgtoeslag jij maximaal kunt krijgen.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor je kinderen tot 18 jaar. Deze krijg je naast de kinderbijslag. Wordt je kind 12 of 16 jaar? Dan krijg je meer kindgebonden budget. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in de schoolkosten. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van je inkomen en leefsituatie. Je kunt hier meer over lezen op Wat is mijn leefsituatie?.

Wil je weten hoeveel toeslag je kunt krijgen? Maak dan een proefberekening op www.belastingdienst.nl.

Kinderopvangtoeslag

Werk je en breng je je kind naar de kinderopvang of een gastouder, dan kun je kinderopvangtoeslag ontvangen.

De overheid betaalt een percentage van de kosten van kinderopvang. De hoogte van deze tegemoetkoming hangt af van je (gezamenlijk) toetsingsinkomen en hoeveel van jouw kinderen naar de kinderopvang gaan. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de bijdrage. Maar je krijgt per kind maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van je woning. Voor het aanvragen van een toeslag moet je het toetsingsinkomen weten van jezelf en je partner. Dit kun je berekenen met de online rekenhulp. Wil je weten hoeveel toeslag jij in 2019 krijgt? Maak dan daarvan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Meer weten over toeslagen

Op de website van de Belastingdienst vind je alle informatie over de verschillende toeslagen.

Bron: UWV Perspectief

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.