Last van een angststoornis? Maak het bespreekbaar

Iedereen heeft wel eens een angstig gevoel. Of last van een donkere bui. Maar wat als dat gevoel niet meer weggaat? Een angststoornis of depressie kan je leven beperken. Toch praten we er weinig over. En dat is jammer, want als we elkaar vragen of vertellen hoe het gaat, kunnen we elkaar beter begrijpen. Er samen over praten, helpt.

Zo voelt het

Als iets wat anderen normaal vinden, voor jou eng of moeilijk is, kun je je daarvoor schamen. Denk aan gezellig doen op een verjaardag of een reizen met de trein. En praten over iets waarvoor je je schaamt, dat is best lastig… Dat iemand last heeft van een angststoornis of depressie, hoeft een ander dan ook niet te merken. Maar dit betekent niet dat er niets aan de hand is. Lees de verhalen en ontdek hoe je erover kunt praten.

Deze mensen vertellen je over hun aandoening

Zo praat je over een angststoornis of (postnatale) depressie

Samen over een angststoornis of depressie praten, helpt. Je begrijpt elkaar beter en zit niet alleen met de zorgen om jezelf of de ander. Maar, het is een persoonlijk en gevoelig onderwerp. Dus hoe begin je daarover? En wat kun je zeggen als de ander jouw klachten niet begrijpt? Of andersom: wat als iemand zich beledigd voelt als je je zorgen uit? Lees de tips over hoe je je op zo’n gesprek voorbereidt en wat je kunt zeggen.

Zo vind je hulp

Een angststoornis of depressie zijn niet zo duidelijk te zien als een gebroken been. Toch is het belangrijk om de signalen ervan serieus te nemen. Professionele hulp kan daarbij helpen. De huisarts en de mensen achter deze stichtingen weten meer over wat er aan de hand is. Ze kunnen je helpen oriënteren en je doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een psycholoog of een therapeut. Online zelfhulp

Heb je gedachten aan zelfmoord en direct hulp nodig? Je kunt 24/7 bellen naar 0900-0113 of chatten via www.113.nl. Dat is het online platform voor zelfmoordpreventie. Je kan je ook aanmelden voor online begeleiding door een psycholoog. Direct, anoniem en gratis.

Meer informatie over hulp

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.