Nieuwe politieke partij NLBeter van prominente medici om ‘falend zorgsysteem’

Prominente medici hebben een nieuwe politieke partij opgericht: NLBeter. Ze doen dit uit onvrede over het in hun ogen falende zorgsysteem. Psychiater Esther van Fenema is een van de oprichters: “Wij kunnen niet anders dan een gooi doen naar de macht.”

Van Fenema maakte de oprichting van NLBeter bekend bij EenVandaag en op hpdetijd.nl: “Het zorgsysteem faalt, en het lukt de huidige politieke partijen niet om er iets aan te veranderen. Wij kunnen dat beter.”

Minimaal 5 zetels

Het bestuur van de partij bestaat overwegend uit medici: naast Van Fenema zijn dat de bekende oncoloog Wanda de Kanter, cardioloog Janneke Wittekoek en psychiater Ronald Mann. Ook de Rotterdamse hoogleraar Transitiekunde, Jan Rotmans, zit in het bestuur. De medici van NLBeter willen meedoen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen, in maart 2021, en daar minimaal 5 zetels halen.

Van Fenema: “Nu schrijven we opiniestukken, schuiven we aan bij talkshows en worden we soms uitgenodigd op het ministerie om ons zegje te doen, maar er verandert niets. We hebben echte macht nodig, zetels, om daadwerkelijk iets te kunnen verbeteren.”

Snijden in management

NLBeter presenteert komend jaar zijn programma en kandidatenlijst, maar de belangrijkste partijpunten staan al vast:

  • 20 procent minder managers in de zorg; door het schrappen van managementlagen komt er veel geld vrij voor ‘echte’ zorg.
  • Een beter preventiebeleid; bijvoorbeeld geen multinationals als Coca-Cola die op het ministerie meepraten over gezondheidsbeleid.
  • Geen ‘perverse prikkels’ meer in het systeem: artsen niet belonen voor behandelingen, maar voor het weer gezond maken van patiënten.

‘Geen one-issue-partij’

De medici van NL Beter hebben er geen vertrouwen in, dat de huidige politieke partijen erin slagen om het tij in de zorg te keren. Van Fenema: “Ik twijfel niet aan de passie voor de zorg van bijvoorbeeld PVV en SP, maar het is onvoldoende. Wij weten beter hoe het moet.”

Op het verwijt een one-issue-partij te zijn, zegt Van Fenema: “Het vertrekpunt van onze partij is gezondheid en een gezonde samenleving. Maar dan gaat het vaak ook om issues in het onderwijs of op het terrein van Sociale Zaken. We zijn dus breder dan dat.”

Bron: Eenvandaag

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.