Last van je hamstring? Oorzaken en oplossingen

Té strakke hamstrings kunnen je het moeilijk maken om je te bewegen, zelfs bij de meest eenvoudige
bewegingen. Meestal wordt het veroorzaakt door inspanning of andere intensieve activiteiten. Strakke spieren komen vaak voor en zijn meestal niets om je zorgen over te maken. Meestal gaan de verschijnselen na een paar dagen vanzelf over. De meeste hamstringblessures kunnen zonder operatie behandeld worden, en rekken kan de pijn helpen verlichten. Veel van de hamstringblessures hebben te maken met hardlopen, sprinten of voetballen.

Waarom doet hardlopen pijn aan mijn hamstrings?

Voordat we het hebben over waarom je hamstring klachten kan hebben na het hardlopen, is het handig om na te denken over wat ze doen als je hardloopt. Als je rent, zijn je hamstrings de belangrijkste spier als je voet de grond raakt. Ze remmen je onderbeen af en voorkomen dat je knie te ver naar achteren gaat als je quads samentrekken.

De hamstrings bestaan uit drie spieren: de semimembranosus, de semitendinosus en de biceps femoris. Deze drie spieren verbinden zich met de ischiale tuberositas (zitbotjes) onderaan je bekken en lopen langs de achterkant van je dij naar de achterkant van je knie. De quads aan de voorkant van je dijen werken tegen de hamstrings in. Samen met je bilspieren helpen ze je vooruit te komen als je rent, wandelt of springt.

De quads werken de hamstrings tegen. Als je het bekken ziet als een grote kom, dan houden de hamstrings en quads de kom waterpas, zodat de inhoud er niet uitloopt. Als de hamstrings zwakker zijn dan de quads, moeten ze harder werken om het bekken waterpas te houden en de voorwaartse kanteling die de quads in het bekken veroorzaken tegen te gaan.

Meestal wordt hamstringpijn na het hardlopen veroorzaakt door het zetten van te grote stappen

Hierbij landt je been te ver voor je lichaam. Daardoor moeten je hamstrings harder werken om je bekken horizontaal te houden en te voorkomen dat je knie te ver naar achteren gaat. Tijdens het hardlopen veroorzaakt dit overbelasting en vermoeidheid van de hamstrings, wat leidt tot kleine scheurtjes en spierpijn.

Doe een tijdje niets te zwaar, zodat de blessure kan genezen

Zet niet al je gewicht op je gekwetste been. Gebruik in plaats daarvan een wandelstok of krukken. Gebruik meerdere keren per dag ijskompressen om de zwelling te verminderen en de pijn te verzachten. Ook kan het wikkelen van een compressieverband om het pijnlijke gebied helpen. Als je kunt, rust dan met je been omhoog om de zwelling te verminderen. Wie weet kan voetreflexologie zelfs helpen!

Vooral met onze hamstrings is het moeilijk te zeggen wanneer we het normale ongemak van hardlopen te boven zijn gegaan en te ver gaan. Dat komt omdat veel hardlopers hun quads overbelasten, waardoor hun hamstrings strak komen te staan. Als onze hamstrings strak zijn, doet dat pijn, dus rekken en strekken we. Dit lost het probleem niet op, en het kan er zelfs toe leiden dat we geblesseerd raken. Een van de meest voorkomende hardloopblessures is een verrekking van de hamstring. Zelfs een kleine scheur kan een hardloper enkele weken of zelfs maanden van het hardlopen afhouden.

Als het niet goed verzorgd wordt, kan de frustrerende blessure lang aanhouden

Maar de hamstring kan lang gezond blijven met de juiste verzorging, een langzame terugkeer naar het hardlopen, en een krachtroutine en een goede warming-up. Waardoor doet hardlopen pijn aan je hamstrings? Als je een van je hamstringspieren verrekt, uitrekt of scheurt, doe je je hamstring pijn. Dit gebeurt meestal bij sporten en activiteiten waarbij gesprint wordt, plotselinge stops en starts, en plotselinge uitbarstingen van snelheid. Hierdoor hebben mensen die hardlopen of sporten als voetbal, voetbal, basketbal of tennis beoefenen, meer kans om hun hamstrings te bezeren of er pijn in te voelen. Gelukkig zijn er oplossingen die de pijn dragelijk maken!