Waarom kiezen voor een uitvaartverzekering?

Door middel van een uitvaartverzekering kun je voorkomen dat nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten van jouw uitvaart wanneer er te weinig spaargeld is. Wanneer er wel voldoende spaargeld is dan kun je ook voor een uitvaartverzekering kiezen. Dan zullen de nabestaanden bijvoorbeeld de uitvaart niet voor hoeven te schieten, want vaak duurt het nog wel even voordat het spaargeld toegankelijk is.

Wat zijn de verschillen tussen een uitvaart- en een overlijdensrisicoverzekering?

Een uitvaartverzekeringen worden af en toe nog wel eens verward met overlijdensrisicoverzekeringen. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Een uitvaartverzekering keert te allen tijde uit bij overlijden, en het geld moet in de meeste gevallen voor de uitvaart worden gebruikt.

Een overlijdensrisicoverzekering zal alleen uitkeren wanneer je gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt. Degenen die het geld van de uitkering ontvangen kunnen dit vrij gebruiken.

Soorten verzekeringen

Er zijn drie soorten uitvaartverzekeringen. Er zijn de naturaverzekering, de kapitaalverzekering en de sommenpolis.

Het natura pakket is een pakket aan diensten en producten. Dit wordt vaak gecombineerd met een vrij te besteden bedrag, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dat hang helemaal af van wat er in de polis staat die is overeengekomen tussen de verzekerde en de verzekeraar.

Wanneer je een uitvaartverzekering van Dela, Monuta of PC Hooft hebt, dan verzorgt de uitvaartondernemer van de verzekeraar de uitvaart. Wanneer je een andere uitvaartondernemer wilt dan mag dat, maar dat is niet heel aantrekkelijk gezien het feit dat de uitkering dan aanzienlijk omlaag zal gaan.

De kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt er een bedrag aan de nabestaanden uitgekeerd. Zij zijn echter niet verplicht om dit bedrag ook daadwerkelijk te gebruiken voor het verzorgen van de uitvaart. Kies de nabestaanden aan wie je het ‘kapitaal’ toevertrouwt dus zorgvuldig.

De sommenpolis

De nabestaanden krijgen een bedrag uitgekeerd. In principe hetzelfde als bij de kapitaalverzekering, het enige verschil is dat dit bedrag ook echt aan de uitvaart moet worden besteed. Dat geeft de verzekerde meer zekerheid.

Maak afspraken met de nabestaanden

Hoe je het ook wilt hebben, maak afspraken met de nabestaanden. De nabestaanden hebben al veel verdriet te verwerken vanwege het overlijden op zich. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de nabestaanden zich nog moeten afvragen hoe jij de uitvaart graag had gewild. Het lijkt een raar onderwerp om over te beginnen, maar het is normaler dan je denkt. Iedereen wilt in de basis dat de nabestaanden op een goede en waardige manier afscheid van hem of haar kunnen nemen.

Premie

Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om op te letten betreft de premie.

  • Het is belangrijk om te bekijken of de premie de gehele looptijd hetzelfde blijft of dat deze jaarlijks stijgt. Uitvaartkosten stijgen namelijk jaar. Het is handig om dit nauwkeurig te bekijken.
  • De leeftijd en het aantal jaren dat je premie betaald zullen bepalend zijn voor de hoogte van de premie. De keuzemogelijkheid is kleiner wanneer je ouder bent.
  • Wanneer je ouder bent dan 75, dan kun je meestal alleen nog kiezen voor een verzekering tegen een koopsom.
  • Bij een naturaverzekering is de inhoud van het pakket bepalend voor de premie.

Het belang van vergelijken

Ben je op zoek naar een uitvaartverzekering, of ben je van plan over te stappen? Vergelijk dan! Het is ontzettend belangrijk om uitvaartverzekeringen te vergelijken. Tegenwoordig kan dat heel makkelijk, kost het minder tijd en je vind altijd de beste voorwaarde tegen de beste prijs. Wanneer je op zoek bent naar een goede uitvaartverzekering dan wil je uiteraard wel de best mogelijke optie. Dat kan door te vergelijken. Benieuwd hoe je het beste kunt vergelijken? Meer informatie hier.