Waar rekening mee houden bij het kiezen van een goede tandarts?

Wanneer je op zoek bent naar een goede tandarts, dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Dat mensen bang voor de tandarts zijn is de voornaamste reden dat mensen vaak een specifieke voorkeur hebben voor een bepaald soort tandarts. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een goede tandarts?

Angst voor de tandarts?

Dat is helemaal niet nodig! Wanneer je besluit om de tandarts te bezoeken, bijvoorbeeld door veel bloeden in de mond, dan bestaat er een grote kans dat je een spoedafspraak maakt met de tandarts. Houdt in het achterhoofd dat hoe sneller je de tandarts bezoekt bij problemen, des meer pijnloos de behandeling zal verlopen. Een goede tandarts kan in bijna alle gevallen een pijnloze behandeling verzorgen. Een goede tandarts is er vooral op gefixeerd om jouw problemen op te lossen, als dit het geval is dan is angst voor de tandarts nergens voor nodig.

Vergelijken

Het is belangrijk dat je verschillende websites van diverse praktijken als uitgangspunt gebruikt. Op de website wordt vaak aangegeven met hoeveel tandartsen er worden gewerkt en vaak zijn er ook foto’s van het team te zien. Wil je liever een kleinere praktijk of een op zichzelf werkende tandarts? Of kies je voor een grote praktijk die gespecialiseerd is op veel vlakken van de tandheelkunde. Of ben je bijvoorbeeld op zoek naar iemand die vooral gespecialiseerd is met werken met mensen die bang zijn voor de tandarts.

Bel tandartsen op

Dit klinkt gek, maar pak gewoon eens te telefoon. De sfeer met de tandarts moet uiteraard goed zitten. Je moet altijd het gevoel hebben dat de tandarts je serieus neemt en dat er écht de tijd voor je genomen wordt en niet dat er enkel de interesse is om jou als patiënt te houden. Bel daarom gewoon eens een aantal praktijken op. Nemen de assistenten écht de tijd voor jouw vragen? Zijn ze vriendelijk? Of heb je meer het gevoel dat ze helemaal niet op jouw belletje zitten te wachten? Daarnaast kun je door te bellen direct antwoord krijgen op eventuele vragen, bijvoorbeeld betreft de verzekering of tarieven voor bepaalde behandelingen.

Past het bij de zorg die jij nodig hebt?

Ben je alleenstaand? Heb je kinderen? Of heeft iemand anders binnen het gezin misschien speciale zorg nodig? Bedenk dit altijd goed alvorens een tandarts te kiezen. Deze vragen moet je eerst beantwoorden. Wanneer je speciale eisen hebt, hoe groot of klein ook, dan moet een voor jou goede tandarts hieraan voldoen. Dit kun je bijvoorbeeld achterhalen door zoals net genoemd op de website te kijken of tandartsen te bellen. Is het duidelijk dat de tandarts écht de zorg biedt die jij nodig hebt? Dan kun je verder met de praktijk in gesprek gaan.

Hoe kies je goede mondzorg bij een verstandelijke beperking?

Verder ingaand op het aspect speciale zorg, een veelgestelde vraag is onder andere hoe je het beste een tandarts kiest wanneer je een verstandelijke beperking hebt. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak meer kans op problemen in de mond gezien de motoriek vaak zwak is. Soms komen hier ook afwijkende spierspanningen of tandstand bij kijken. In dit geval wordt aanbevolen minimaal tweemaal per jaar naar de tandarts te gaan, dit is tevens voor iedereen gebruikelijk. Er kunnen dan snel ingrijpende behandeling voorkomen. In dit geval is het belangrijk een tandarts te vinden die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met een beperking, want niet alle tandartsen hebben deze ervaring. Zij zullen je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde. Alvorens je een tandartsenpraktijk kiest is het belangrijk eerst een gesprek aan te gaan over deze ‘bijzondere mondzorg’ en hoe dit van toepassing is op jouw situatie. De meeste praktijken zullen dit ook op hun website vermelden als specialisme. Als je er zelf écht niet uitkomt, dan kun je altijd terecht bij Vereniging tot Bevordering der
Tandheelkundige Gezondheidszorg voor Gehandicapten (VBTGG), hiervoor is een verwijsbrief van de
huisarts nodig.

Kwalitatieve mondzorg is ontzettend belangrijk

Kwalitatieve mondzorg is voor iedereen in Nederland belangrijk. Dan zit je goed bij TCN. Deze praktijk staat bekend om het hebben van het laagste narcose tarief van Nederland. Heb je angst voor de tandarts en wil je een pijnloze behandeling zonder dat dit je teveel kost? Geen probleem! De praktijk is gespecialiseerd in vele gebieden op tandheelkunde zoals reguliere tandheelkunde, esthetische tandheelkunde, implantologie, endodontologie, orthodontie, en nog veel meer. Vanuit heel Nederland kun je bij TCN terecht.