Stappenplan om iemand anders te scheren

Als mensen ouder worden, kan het lastig voor hun worden om zichzelf te scheren. Hun motoriek is niet altijd even goed meer, of ze hebben een beperking waardoor het niet lukt. Zichzelf scheren kan dan zelfs gevaarlijk zijn, doordat ze zich kunnen bezeren of verwonden met een scheermes. Daarom dat mantelzorgers deze verzorging vaak op zich nemen.

Het is echter niet de meest makkelijke vorm van verzorging. Daarvoor dit stappenplan.

Voorbereiding

Bereid de scheerbeurt goed voor. Zorg dat de persoon in een comfortabele stoel zit of comfortabel ligt en dat er genoeg licht is, zodat je het gezicht goed kan zien. Leg een handdoek onder de persoon neer, zodat de stoel, bank of het bed droogt blijft en niet onder de haartjes komt.

Materiaal: Ook is het belangrijk om scheerapparaat op tijd op te laden. Zo voorkom je dat je halverwege moet stoppen. Scheer je met een scheermesjes? Controleer dan of deze nog scherp genoeg zijn en niet verstopt zitten of verroest zijn. Trek wegwerphandschoenen aan. Dit is zowel hygiënischer voor jezelf als voor de persoon die je gaat scheren.

Overleg met de persoon die je gaat scheren wat hij of zij prettig vindt. Check of het scheerapparaat met water kan worden gebruikt. Zo ja, vraag dan aan de persoon of hij of zij liever droog of nat geschoren wilt worden.

Het scheren zelf

Trim of knip lange haren voordat je gaat scheren. Dit zorgt er namelijk voor dat je makkelijker kunt scheren en de huid minder irriteert en voorkomt dat het scheermes verstopt raakt doordat er haartjes in blijven zitten.

Wacht nadat je het gezicht nat hebt gemaakt met warm water 1 tot 2 minuten voordat je begint met scheren. Intussen worden de haartjes zachter en kun je makkelijker scheren. Op deze manier ga je huidirritatie zoveel mogelijk tegen.
Gebruik bij het scheren een scheerschuim- of scheergel om het scheren comfortabeler te maken en de huid niet te irriteren.

Zorg dat je het scheermes in de juiste hoek houdt ten opzichte van de huid. Als de hoek groot is heb je minder controle over het scheermes en schiet je sneller uit. Hierdoor kunnen huidirritatie en wondjes ontstaan. Zorg er ook voor dat zowel jij als de persoon die je scheert zoveel mogelijk stilstaan, stilzitten of stilliggen. Zo loop je het minste risico dat je uitschiet. Als dit niet gaat, houd dan de te scheren gebieden zo klein mogelijk of gebruik een scheerapparaat.

Spoel tussendoor regelmatig het scheermesje schoon zodat hij niet vol komt te zitten met haartjes en verstopt raakt. Dit maakt het scheren ook een stuk makkelijker. Oefen niet teveel druk uit op het scheermes, maar laat het soepel over het scheergebied glijden. Maak vloeiende scheerbewegingen. Zo voorkom je huidirritatie en wondjes.

Nazorg

Verzorg het gezicht na het scheren met een aftershave, olie of gel. Dit is verzachtend voor de huid en verkleint de kans op huidirritatie. Gebruik het liefst producten zonder alcohol of parfum. Maak na het scheren het scheermes/apparaat schoon en zorg dat alle haartjes eruit zijn. Zodat je het scheermes of scheerapparaat direct weer kunt gebruiken bij een volgende scheerbeurt.

Wil je meer weten over het scheren. Hier lees je meer informatie over het scheren van iemand anders.