Omgaan met een dementerende: 3 tips

Omgaan met uw naaste die dementeert kan lastig zijn. Uw naaste begrijpt u niet altijd goed en kan daar onzeker, argwanend of zelfs agressief door worden. Het is daarom belangrijk om op de juiste manier om te gaan met met uw dementerende naaste. Zuster Jansen helpt u hiermee met drie handige tips.

Een gesprek voeren
Iets ‘simpels’ als een gesprek voeren kan voor uw naaste al behoorlijk uitdagend zijn. Maak korte zinnen en spreek langzaam en duidelijk verstaanbaar. Vertel geen al te ingewikkelde verhalen, maar hou het simpel en probeer ergens over te vertellen wat voor uw naaste herkenbaar is. Gebruik gebaren, plaatjes en afbeeldingen om uw verhaal extra duidelijk te maken.

Laat uw naaste ook dingen vertellen als hij of zij daar behoefte aan heeft, maar wees voorzichtig met lastige vragen. Vragen die voor u simpel lijken, zoals ‘wat heb je gisteren gegeten’, of ‘heb je nog leuke dingen gedaan deze week’ kunnen voor uw naaste lastig zijn om te beantwoorden. Wees vooral geduldig als uw naaste iets vertelt of even moet nadenken over het antwoord op uw vraag.

Laat een dementerende persoon zoveel mogelijk zelf doen
Voor veel mensen is het belangrijk om zelf zoveel mogelijk te doen. Laat uw naaste daarom zoveel mogelijk taken en activiteiten zelf uitvoeren. Grijp niet in als het niet meteen lukt of als het wat langzamer gaat. Door uw naaste zelf dingen te laten doen, geeft u hem of haar een gevoel van eigenwaarde.

Kijk vooral naar wat uw naaste nog wel kan, in plaats van naar wat hij of zij niet meer kan en probeer hem of haar dit zoveel mogelijk te laten doen. Het is goed voor de hersenen als ze actief blijven, dus laat uw naaste zoveel mogelijk activiteiten doen waar hij of zij over na moet denken. Maar maak het niet te moeilijk. Laat hem of haar dezelfde activiteiten meerdere keren per week doen. Dit zorgt voor routine en regelmaat en rust in het hoofd.

Particuliere thuiszorg voor uw naaste
Er komt een moment waarop u niet meer zelf voor uw naaste kunt zorgen. Dan kan een zorginstelling of particuliere thuiszorg een optie zijn. Bij Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen kunt u bijvoorbeeld speciale zorg voor dementie aanvragen. De invulling van deze zorg kan worden aangepast op de specifieke wensen en behoeften van u en uw naaste. Uw naaste krijgt een vast team van gespecialiseerde zorgmedewerkers. Vooral bij dementerenden is het hebben van routine en een vast team erg belangrijk. Zuster Jansen zorgt ervoor dat uw naaste de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.

Meer weten over particuliere thuiszorg in uw omgeving? Vul dan het contactformulier in op de website van Zuster Jansen of neem telefonisch contact op.