Er bestaan verschillende medische hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen in het dagelijks leven. Sommige hiervan worden vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Maar welke dit zijn, is vaak lastig te achterhalen. In dit artikel leggen we met de hulp van Independer uit welke vergoedingen van hulpmiddelen er zijn.
Vergoedingen van hulpmiddelen door zorgverzekeraar
Een groot aantal hulpmiddelen wordt vergoed door de basisverzekering van een zorgverzekering. Dit zijn meestal hulpmiddelen die nodig zijn voor behandelingen, verpleging, revalidatie en verzorging. Voorbeelden hiervan zijn een verstelbaar bed, hoortoestel of incontinentiemateriaal.
Belangrijk om te weten is dat er per medisch hulpmiddel andere regels zijn opgenomen in het basispakket. Sommige hulpmiddelen vallen bijvoorbeeld onder de verplichte eigen risico en in bepaalde gevallen moet er een eigen bijdrage worden betaald. Het is dus handig om altijd contact op te nemen met de zorgverzekeraar om erachter te komen of er speciale voorwaarden zijn. Daarnaast is het ook verstandig om te controleren of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten met de desbetreffende zorgverzekeraar. Is dat niet zo? Dan wordt meestal slechts een deel vergoed. Het vergelijken van je zorgverzekering is daarom raadzaam, zodat u de voordeligste optie kiest.
Vergoedingen van hulpmiddelen vanuit de aanvullende verzekering
De basisverzekering van een zorgverzekering vergoedt dus niet alle hulpmiddelen altijd volledig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij eenvoudige loophulpmiddelen, zoals een rollator of looprek. In veel gevallen worden deze hulpmiddelen wel (deels) vergoed door een aanvullende verzekering.
Zo wordt een gehoorapparaat maar voor 75% door de basisverzekering vergoed. De overige 25% komt voor eigen rekening, of kan vergoed worden door een aanvullende verzekering. Ook zijn er aanvullende pakketten die bijvoorbeeld een bedrag vergoeden voor pruiken, mantelzorg, steunzolen en hulpmiddelen bij diabetes.
Manieren van vergoeden
Naast hoeveel u vergoed krijgt is het ook belangrijk om te kijken welke manier van terugbetalen voor u het beste uitkomt. Over het algemeen hanteren zorgverzekeraars twee manieren om hulpmiddelen te vergoeden:
- Een maximumvergoeding per hulpmiddel dat u nodig heeft;
- Een totaalbudget voor alle hulpmiddelen bij elkaar.
In sommige gevallen biedt een zorgverzekeraar een combinatie van bovenstaande varianten aan in een aanvullende verzekering. In dat geval is er bijvoorbeeld een aparte vergoeding voor hoortoestellen en een budget voor alle overige hulpmiddelen.
Is een collectieve zorgverzekering voordelig?
In sommige gevallen bieden werkgevers een collectieve zorgverzekering aan. Ondanks de korting is dit niet altijd de beste en voordeligste optie, en kan een ‘reguliere’ zorgverzekering alsnog voordeliger voor u uitpakken. Daarnaast kan een ander soort zorgverzekering ook beter bij u passen. Wij adviseren daarom om uw huidige collectieve zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod.