Aangepaste auto

Een aangepaste auto kan voor mensen met een beperking een oplossing zijn indiien het rijden in een gewone auto niet (meer) mogelijk is. Er bestaan mogelijkheden om een aangepaste auto te huren of tweedehands te kopen. Ook kun je je eigen auto speciaal op maat aan laten passen. Soms is een vergoeding mogelijk.

Auto-aanpassingen

Er zijn uiteenlopende aanpassingen van een auto mogelijk. Hierbij kan gedacht worden aan een aangepaste bediening, bijvoorbeeld een aangepaste schakeling of een voetstuur. Ook zijn er aanpassingen die de auto rolstoelgeschikt maken.

 • Eigen auto aanpassen: Er zijn bedrijven die gespecialiseerds zijn in het aanpassen van auto’s. Deze vind je op de website van Auto Aanpasbedrijven Nederland. De auto dient daarna wel opnieuw gekeurd (RDW) te worden. Dit kan het aanpassingsbedrijf meestal wel voor je verzorgen.
 • Tweedehands auto kopen: Tweedehands aangepaste auto’s worden aangeboden op verschillende websites, de Vereniging Spierziekten Nederland en de leden van de Auto Aanpassers Nederland.
 • Aangepaste auto huren: Verschillende autoverhuurbedrijven verhuren aangepaste auto‘s.
Vergoeding aanvragen

Auto-aanpassingen worden niet vaak vergoed. Eerst wordt gekeken of je op een andere manier kunt reizen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of de regiotaxi van de gemeente.  Er zijn soms mogelijkheden om voor een vegoeding in aanmerking te komen bij UWV, gemeente of fonds. Bij welke instantie je dient te zijn, hangt af van de reden waarom je de auto wilt aanpassen of aanschaffen.

 • Indien het gaat om auto-aanpassing voor werk of opleiding, informeer dan bij het UWV naar de mogelijkheden en voorwaarden
 • Indien het gaat om auto-aanpassingen voor privé-gebruik, infomeer dan bij het Wmo-loket in je gemeente. Privé-gebruik wil zeggen: boodschappen doen, familie en vrienden bezoeken, enzovoort. Let op: Gemeenten vergoeden overigens bijna nooit een aangepaste auto.

Auto-aanpassingen voor passagier

Aanpassingen aan de auto kunnen nodig zijn om een rolstoelgebruiker mee te laten rijden in de auto. Het kan bijvoorbeeld gaan om aanpassingen om de auto in en uit te komen, of om aanpassingen waardoor de passagier tijdens de reis in de rolstoel kan blijven zitten.

Een voorbeeld is een bijrijdersstoel die kan draaien en eventueel naar buiten geschoven kan worden. De passagier kan dan vanuit de rolstoel gemakkelijker op de autostoel gaan zitten. Daarnaast zijn aanpassingen mogelijk waardoor de passagier tijdens de reis in de rolstoel kan blijven zitten. Bijvoorbeeld met een verhoogd dak of een verlaagde vloer, en een systeem om de rolstoel in de auto te rijden. De rolstoel komt op de plaats van de ‘achterbank’, of de gewone passagiersstoelen worden aangepast zodat de rolstoel ertussen past.

Eigen auto aanpassen

Je kunt terecht bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in het aanpassen van auto‘s; adressen vind je op de website van Auto Aanpasbedrijven Nederland. Als je je auto zelf laat aanpassen, moet je hem voor gebruik laten keuren door de RDW. Het aanpassingsbedrijf kan dit meestal voor je verzorgen.

Tweedehands auto kopen

Je kunt ook een tweedehands aangepaste auto kopen; die worden aangeboden op verschillende websites, bijvoorbeeld bij de Vereniging Spierziekten Nederland. Ook de verschillende auto-aanpasbedrijven bieden tweedehands auto’s aan.

Vergoeding van de kosten

Voor een vergoeding van de kosten kun je een aanvraag doen bij de gemeente (Wmo-loket). Gaat het om een aanpassing voor een kind dat naar de basis- of de middelbare school gaat? Dan kan de gemeente ook leerlingenvervoer aanbieden.

De meeste gemeenten vergoeden auto-aanpassingen alleen als andere oplossingen echt niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan groepsvervoer of de regiotaxi.

Voorwaarden voor vergoeding
 • De passagier heeft een lichamelijke ziekte of handicap

 • Andere vervoersoplossingen zijn niet mogelijk.

Hoe regel ik dit?
 • Bepaal wat je wilt: een aanpassing van de eigen auto, een (tweedehands) aangepaste auto kopen of (af en toe) een aangepaste auto huren.

 • Bepaal welke aanpassingen nodig zijn.
  Je kunt hiervoor advies vragen bij een leverancier van auto-aanpassingen; kijk voor adressen op de website van Auto Aanpasbedrijven Nederland.