Aangepaste vakanties

Voor mensen met een chronische ziekte of beperking(en) dienen de accomodaties veelal aan bepaalde voorwaarden te voldoen om een zorgeloze vakantie te kunnen hebben. Gelukkig voldoen steeds meer accomodaties aan de wensen en behoeften. Ze zijn bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk en bieden uiteenlopende voorzieningen al dan niet met zorg. Hieronder volgen enkele voorbeelden wat accommodaties bij  aangepaste vakanties kunnen bieden.

Rolstoelgankelijk/rolstoelvriendelijk
 • vakantiewoning is gelijkvloers
 • brede deurposten
 • onderrijdbaar aanrecht
 • drempelvrij
 • aangepast sanitair
 • aangepast meubilair
 • parkeerplaats bij de woning
Voorzieningen
 • (electrisch verstelbaar) hoog/laag bedden met of zonder papegaai
 • onrusthekken
 • beddenlift
 • (verrijdbaar) tillift (actief en passief)
 • douche rolstoel
 • douchebrancard
 • verhoogd toilet met beugels
 • kameralarm
 • hepa luchtfilter en allergeenvrije hoezen (COPD vriendelijk)
Praktische informatie

Als je op vakantie gaat is het belang vooraf de zaken goed te regelen om een onbezorgde vakantie te hebben. Voor mensen met een beperking komt er meer bij kijken. Hieronder vind je praktische informatie die kan bijdragen aan het organiseren en regelen van een aangepaste vakantie.

Zorg tijdens vakantie

Er zijn mogelijkheden om zorg op je vakantieadres te ontvangen zowel in Nederland als in het buitenland. Je dient dan wel geïndiceerd te zijn voor thuiszorg. Voor het buitenland gelden strengere voorwaarden.

Vakantie en Pgb

Gaat u op vakantie? Of wilt u ergens logeren? U kunt uw zorg én verblijf vaak betalen met uw persoonsgebondenbudget (pgb). Ook als het gaat om zorg en verblijf in het buitenland zijn hiertoe mogelijkheden.

Respijtzorg tijdens vakantie

Als je voor een ander zorgt is het belangrijk dat je de zorg af en toe even kunt overdragen (respijtzorg). Zodat je niet overbelast raakt. Maar ook om op vakantie te gaan of tijd aan je andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby’s

Reis- en annuleringsverzekering voor mantelzorgers

MantelzorgNL heeft samen met Allianz Global Assistance een Reis- en Annuleringsverzekering samengesteld, speciaal voor mantelzorgers. Met deze verzekering heb je nergens omkijken meer naar als je je vakantie moet annuleren omdat de persoon voor wie je zorgt toch niet de zorg kan krijgen die je van te voren had georganiseerd.

Rechten voor gehandicapte vliegtuig- en treinpassagiers

Iedereen heeft het recht om te reizen! . Om elke reis aangenaam te laten verlopen heeft de Europese Unie een aantal rechten vastgesteld met als doel jou net als ieder ander te laten reizen, zowel per vliegtuig als per trein.

6 tips voor vliegen met een beperking

Vliegen op een rolstoel is helaas nog onmogelijk, een rolstoel meenemen in het vliegtuig kan echter wel! Trekt u erop uit en heeft u een vliegticket gekocht? Als u zich voortbeweegt in een rolstoel, is het handig om de volgende 6 tips voor vliegen met een rolstoel in acht te nemen voordat u begint aan uw vliegreis.

Zuurstof tijdens vliegen en op bestemming

Zuurstof nodig tijdens vliegen en op bestemming? Wanneer je zuurstof moet gebruiken voor je gezondheid is het toch mogelijk om op vakantie te gaan, zowel in Nederland als in het buitenland.

Fondsen voor vakantiekosten

Een aantal fondsen is bereid om een tegemoetkoming te geven in de vakantiekosten. Meestal is een voorwaarde dat niet op een andere wijze in die vakantiekosten wordt voorzien. De procedure verschilt per fonds.

Medicijnen mee opreis

Gebruikt u medicijnen en neemt u deze mee op reis, dan is het belangrijk om vooraf goed te informeren wat de regels zijn. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (opiaten) moet u een Schengenverklaring meenemen naar het buitenland.

Nederlandse bestemmingen
Geniet van de prachtige natuur op de Veluwe, de brede zandstranden langs de Noordzee, het charisma en historie van oudste steden of het oerhollandse boerenlandschap.

Europese bestemmingen
Zoek de zon op aan de kust van Spanje, de Griekse eilanden of de Turkse Riviera. Proef de ambiance van pittoreske dorpjes in Frankrijk of de authentieke steden in Italië.

Verre bestemmingen
Laat je verblinden door de hagelwitte stranden van Thailand, maak kennis met de wildparken in Zuid-Afrika, de palmstranden in Kenia of de natuurschatten van Costa Rica.

Reisorganisaties
Beleef al het moois van een georganiseerde reis in Nederland, Europa of ga op avontuur naar verre bestemmingen. Waar nodig met begeleiding en/of professionele zorg.

Wintersport met een beperking
Ga de uitdaging aan op de Oostenrijkse of Italiaanse pistes met een georganiseerde wintersportreis speciaal voor mensen met een lichamelijke-, verstandelijke- of visuele beperking.

Duiken met een beperking
Word één met het water en de onderwaterwereld. Duiken met persluchtapparatuur is één van de meest toegankelijke sporten voor mensen met een beperking.