Een aangepaste fiets kan een oplossing zijn voor mensen die niet met een gewone fiets naar hun werk kunnen reizen. Voorbeelden zijn een driewielfiets, een loopfiets en een tandem.
Aangepaste fietsen zijn er in soorten en maten. Soms is een algemene aanpassing voldoende om het fietsen mogelijk te maken; soms zijn speciale aanpassingen op maat nodig.
Algemene aanpassingen
Een algemene aanpassing is bijvoorbeeld een motortje op de fiets of een lage instap. Deze aanpassingen zijn voor iedereen handig, dus niet alleen voor mensen met een beperking. Men noemt ze vaak ‘algemeen gebruikelijke aanpassingen’.
Speciale aanpassingen
Sommige aanpassingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een handicap. Denk bijvoorbeeld aan een driewielfiets of een fietsaankoppelstuk voor een rolstoel. Deze speciale aanpassingen kunnen vergoed worden.
Aangepaste fiets voor werk aanvragen
Soms is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor een aangepaste fiets. Een aangepaste fiets voor werk vraagt u aan bij UWV.
Koop niet alvast zelf!
U krijgt geen vergoeding als u het hulpmiddel al heeft gekocht. De reden hiervoor is dat Het UWV met vaste leveranciers werken. Het UWV bestelt het hulpmiddel meestal zelf. Bijvoorbeeld rolstoelen, driewielfietsen, scootmobielen, vierwielige werkstoelen met rem en computervoorzieningen.
Voor een aantal hulpmiddelen werkt het UWV niet met vaste leveranciers. Dien altijd eerst een aanvraag in. Het UWV beoordeelt dan of u een vergoeding kunt krijgen.
Als het UWV uw aanvraag goedkeurt, krijgt u van het UWV een brief. Hierin staat hoe u de voorziening krijgt.