Een aangepaste fiets kan een oplossing zijn indien het gebruik van een gewone fiets niet (meer) mogelijk is. Hierbij kan gedacht worden aan een driewielfiets, loopfiets en tandem. Aangepaste fietsen zijn nieuw en tweedehands verkrijgbaar. Soms is een vergoeding mogelijk van UWV of van de gemeente.
Via de Hulpmiddelenwijzer van Vilans kun je informatie vinden over verschillende soorten aangepaste fietsen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe de fietsen er uitzien, voor wie ze geschikt zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Verder kun je bekijken welke merken, typen en uitvoeringen er te koop zijn, waar ze te koop zijn en wat ze kosten. Ook kun je de gegevens van verschillende fietsen met elkaar vergelijken.
Goed om te weten:
Een elektrische fiets geeft een ‘duwtje in de rug’. Bij iedere trapbeweging geeft de fiets een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker en lichter wordt. Een elektrische fiets heet ook wel e-bike.
Krijg ik een vergoeding voor een aangepaste fiets?
Soms krijgt u een vergoeding van UWV of gemeente. Dan gelden onder andere de volgende voorwaarden:
- U heeft een langdurige ziekte of beperking. En u kunt hierdoor niet op een gewone fiets fietsen.
- U heeft een aanpassing nodig speciaal voor mensen met een beperking.
Hoe vraag ik een vergoeding aan?
U vraagt een vergoeding aan bij UWV of bij uw gemeente:
- Bij UWV.nl vraagt u een vergoeding aan voor een speciale fiets om naar uw werk of school te fietsen.
Let op
Wacht met het kopen van een aangepaste fiets tot UWV een beslissing heeft genomen over uw aanvraag. Koopt u de fiets eerder? Dan vergoedt UWV de kosten niet.
- Bij uw gemeente vraagt u een vergoeding aan als u de speciale fiets alleen privé gebruikt. Overleg met uw gemeente wat mogelijk is. U kunt hiervoor terecht bij het Wmo-loket. Een elektrische fiets wordt vaak niet vergoed. Iedere gemeente gaat hier anders mee om. Informeer bij uw gemeente.
Hulpmiddelen zelf kopen
Heeft u geen recht op vergoeding van een hulpmiddel? Dan kunt u hulpmiddelen ook zelf kopen. Veel patiëntenverenigingen bieden tweedehands hulpmiddelen aan. Bijvoorbeeld:
Bosk (Bosk.nl) – vereniging voor mensen met een lichamelijke handicap
Dwarslaesie organisatie Nederland (Dwarslaesie.nl)
Vereniging Spierziekten Nederland (Spierziekten.nl)
Bron: Regelhulp