Aangepaste meubels en inrichting zijn bijvoorbeeld speciale tafels, stoelen, bedden, matrassen, apparatuur, enzovoort. Dit meubilair is bedoeld om mensen met een beperking meer zelfstandigheid en/of comfort geven.
Aangepaste meubels en inrichting zijn bijvoorbeeld:
- een aangepaste tafel (in hoogte verstelbaar of een bedleestafel);
- een aangepaste (kinder)stoel;
- een aangepast (kinder)bed, bijvoorbeeld een bed in speciale uitvoering met een speciale matras. Onder de aangepaste bedden vallen een Rotoflexbed, een help-jezelf-bed, een zijligbank en een bedbox;
- bedelementen, zoals dekenboog, onrusthek, bedgalg, papegaai, portaal, bedverkorter of bedverlenger;
- anti-decubitushulpmiddelen: matrassen en kussens tegen doorliggen.
Voor wie is aangepast meubilair geschikt?
Een in hoogte verstelbare tafel is bedoeld voor rolstoelgebruikers. Een bedleestafel is voor mensen die chronisch bedlegerig zijn.
Een aangepast bed is bedoeld voor mensen die verpleegzorg nodig hebben, of mensen die dankzij het aangepaste bed zelfstandig kunnen blijven.
Een aangepaste (kinder)stoel is bedoeld voor mensen die problemen hebben bij het zitten en niet goed in een gewone stoel kunnen zitten. Bijvoorbeeld bij ernstige scoliose of een beperking in heup of knie.
Anti-decubitushulpmiddelen voorkomen en behandelen decubitus (doorliggen). Voorbeelden van een anti-decubituszitkussen, -bed, -matras en -overtrek, een met water gevulde matras of een DFC-matras. Ze zijn bedoeld voor mensen die deze hulpmiddelen lang nodig hebben.
Hoe regel ik dit?
- De zorgverzekeraar kan aangepaste meubels vergoeden. Over het algemeen heb je daarvoor een medische verklaring nodig van je arts en een schriftelijk advies van een ergotherapeut.
- Kijk op de site van je zorgverzekeraar hoe je aangepaste meubels kunt aanvragen (soms is er bijvoorbeeld al een standaardaanvraagformulier).
Heb je het aangepaste meubel maar kort nodig? Dan kun je het bij de thuiszorgwinkel lenen.
Meer informatie over aangepaste meubels
In de Hulpmiddelenwijzer van Vilans vind je informatie over verschillende soorten hulpmiddelen en aanpassingen. Bijvoorbeeld hoe ze er uitzien, voor wie ze geschikt zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Verder kun je bekijken welke merken, typen en uitvoeringen er te koop zijn, waar ze te koop zijn en wat ze kosten. Je kunt de gegevens van verschillende hulpmiddelen ook met elkaar vergelijken.
Kijk ook op Hulpmiddelenwijzer.nl voor meer informatie