Drempels aanpassen kan noodschakelijk zijn om veilig zelfstandig te blijven wonen om valpartijen te voorkomen. Met name drempels en snoeren vormen een risico. Ook voor rolstoelgebruikers kunnen deze aanpassingen nodig zijn.
Drempels
Drempels zijn vaak lastig voor mensen die slecht ter been zijn en voor rolstoelgebruikers. Ze zijn er echter niet voor niets: ze houden tocht en vocht tegen. De volgende maatregelen zijn mogelijk:
Drempels bij de buitendeuren en badkamerdeur kunnen beter blijven zitten. Kies zo mogelijk voor lage drempels (maximaal 2 cm hoog) en zorg voor afgeronde hoeken.
Andere drempels kunt u (laten) verwijderen. De overgangen tussen de ruimten kun je wegwerken met afwerkstrips. Met tochprofielen voorkomt je tocht. Afwerkstrips en tochtprofielen zijn verkrijgbaar bij doe-het-zelf-zaken.
Snoeren
Over losliggende snoeren kun je gemakkelijk struikelen. Er bestaan speciale kabelgoten om de snoeren weg te werken. Je kunt ze ook met zelfklevende kabelklemmen aan de plinten vastmaken. De materialen zijn verkrijgbaar bij doe-het-zelf-zaken en woonwinkels.
Vloerkleden
Losliggende vloerkleden vormen ook een risico om te vallen. Je kunt ze het beste weghalen of er antislipmateriaal onder bevestigen.
Andere adviezen
Je kunt nog vele maatregelen nemen om je woonruimte veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een draadloze telefoon, zodat je niet over het snoer kunt struikelen. Moet je spullen pakken die hoog liggen? Gebruik dan een goede huishoudtrap in plaats van een stoel of krukje. Zorg ook voor voldoende loopruimte of ruimte om met de rolstoel te draaien.
Hoe regel ik dit?
Veel van bovenstaande maatregelen kun je zelf nemen, of met hulp van familie of vrienden. Je kunt ook een klussendienst inschakelen om de aanpassingen uit te voeren. Je vindt adressen van klussendiensten in je gemeente in de telefoongids.
Soms vergoedt de gemeente de woningaanpassingen, bijvoorbeeld als je een lichamelijke ziekte of beperking hebt. De gemeente zal met je bespreken welke maatregelen nodig zijn om in je woning te blijven wonen. Soms is een vergoeding mogelijk om je woning zo aan te passen dat je langer zelfstandig kunt blijven.
Meer informatie over veilig bewegen in huis
Voor meer informatie kun je terecht bij:
Consument en Veiligheid (informatie over valpreventie en praktische tips).
Het Wmo-loket van je gemeente.
De Hulpmiddelenwijzer van Vilans, voor informatie over drempelhulpen.
Bron: www.regelhulp.nl