Hulpmiddelen » Groepsvervoer

Veel gemeenten verzorgen groepsvervoer voor mensen met een beperking. Mensen reizen hierbij samen, bijvoorbeeld in een personenbusje. Je wordt thuis of op een afgesproken plek opgehaald en naar de plek van je bestemming gebracht.

Taxibus en rolstoeltaxi

Er zijn verschillende vormen van groepsvervoer. Bekend zijn de taxibussen en de rolstoeltaxi’s. De chauffeur haalt je bij de deur op en helpt je zo nodig met het in- en uitstappen. Houd er rekening mee dat je meestal niet direct naar je bestemming rijdt. Vaak is een omweg nodig om iemand anders op te halen of ergens af te zetten.

Groepsvervoer wordt onder veel verschillende namen aangeboden, bijvoorbeeld: collectief vervoer. collectief vraagafhankelijk vervoer. vraagafhankelijk vervoer, cvv, regio taxi, OV-taxi, taxibus en molenhopper.

Binnen de regio

Met lokaal groepsvervoer reis je binnen je regio, meestal tot vijf openbaarvervoerzones vanaf de gemeentegrens (zes strippen). De busjes en taxi’s gaan dus wel buiten je woonplaats, maar niet erg ver. Voor verdere reizen kun je bijvoorbeeld met Valys reizen.

Andere mogelijkheden

Kom je niet in aanmerking voor het groepsvervoer van je gemeente? Misschien kun je dan een van onderstaande oplossingen regelen:

  • Groepsvervoer van het Rode Kruis (voor mensen die niet kunnen reizen met het groepsvervoer van de gemeente). Je betaalt een kleine bijdrage in de kosten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Rode Kruis in je regio.
  • Hulp van een vrijwilliger.
Voorwaarden voor groepsvervoer
  • Je hebt een ziekte, handicap of beperkingen door ouderdom.
  • Je kunt niet met het openbaar vervoer of met eigen vervoer reizen.
Hoe regel ik dit?

Voor ondersteuning bij het vervoer  in je regio vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kun je contact opnemen met je gemeente (Wmo-loket). De gemeente zal met je bespreken welke oplossing geschikt voor je is.

Kosten van groepsvervoer
  • Veel gemeenten vragen een eigen bijdrage, soms is het gratis.
  • De gemeente mag een inkomensgrens stellen. Mensen die meer verdienen dan dat bedrag moeten het vervoer zelf betalen.
Meer informatie over vervoersvoorzieningen

Voor meer informatie kun je terecht bij het Wmo-loket van de eigen gemeente.