Hulpmiddelen » Hulphond

Een hulphond / assistentiehond helpt mensen met een handicap in het dagelijkse leven, waardoor zij zelfstandiger kunnen leven. Assistentiehonden worden ingezet bij visueel gehandicapten, lichamelijk gehandicapten, doven en slechthorenden, epilepsiepatiënten en bij verschillende vormen van autisme.

 • Hulphond voor lichamelijk gehandicapten
  Een hulphond of ADL-hond helpt met allerlei praktische handelingen, zoals de deur open doen of iets uit de koelkast pakken. ADL staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen.
 • Signaalhond voor doven en slechthorenden
  Signaalhonden geven bijvoorbeeld een seintje als de baby huilt, als er iemand aan de deur belt of als een auto toetert.
 • Geleidehond voor blinden en slechtzienden
  Een geleidehond helpt blinden en slechtzienden om veilig buitenshuis te lopen.
 • Seizurehond voor epilepsiepatiënten
  Een seizurehond helpt zijn baas tijdens en na een epileptische aanval (seizure). De hond kan zijn baas in de veilige stabiele zijligging leggen, en bewaakt de baas totdat hij bijkomt.
 • Therapiehond voor mensen met autisme
  Een therapiehond is getraind om contacten te leggen. Hij waakt ook over de veiligheid van zijn baas.
Een assistentiehond aanvragen
 • Uw zorgverzekeraar bekijkt of je medisch gezien recht hebt op een assistentiehond (medische indicatie).
 • De hondenschool bekijkt of een assistentiehond praktisch gezien geschikt is voor jou (praktische indicatie). De school kijkt dan bijvoorbeeld of je goed voor de hond kunt zorgen en of joouw woning geschikt is voor een hond.
Vergoeding

De aanschafkosten van de assistentiehond worden betaald door je zorgverzekeraar. Jongeren vanaf 10 jaar kunnen een hond vergoed krijgen. Seizurehonden voor mensen met epilepsie worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Daarnaast zijn er nog de gebruikskosten van de hond. Dit zijn de kosten voor de verzorging, het levensonderhoud en een ziektekostenverzekering voor de hond. Hiervoor kun je een kleine vergoeding krijgen.