Hulpmiddelen » Hulpmiddelen bij het eten

Heeft u  door een ziekte of beperking moeite met eten? Bijvoorbeeld doordat u uw bestek niet (goed) kunt vasthouden, of doordat u erg trilt? Er zijn hulpmiddelen die bij het eten gebruikt kunnen worden om zelfstandigheid te bevorderen.

Soorten hulpmiddelen 

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen om makkelijker te kunnen eten, bijvoorbeeld:

  • Aangepast bestek: verdikt, verlengd of gebogen
  • Antislipborden of -matje. Dit voorkomt dat het bord tijdens het eten niet verschuift
  • Armondersteuning of een robotarm. Dit kan bijvoorbeeld helpen om het bestek naar uw uw mond te brengen
  • Borden met hoge randen. Dit voorkomt dat het eten niet van het bordt schuift
Aanvraag en vergoeding
  • Zorgverzekeringswet

De meeste hulpmiddelen bij het eten zijn niet opgenomen in een standaard vergoedingsregeling. In een enkel geval wordt het hulpmiddel vergoed vanuit een aanvullend pakket van de ziektekostenverzekering. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie of kijk in het Reglement Hulpmiddelen van uw zorgverzekeraar.

  • Wmo of Wlz

Een hulpmiddel zoals een robotarm kan vergoed worden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz), afhankelijk van uw situatie en de gekozen uitvoering. De Wmo wordt uitgevoerd door de gemeente. De Wlz wordt uitgevoerd door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Er kan om een eigen bijdrage gevraagd worden.

Meer informatie over hulpmiddelen

In de Hulpmiddelenwijzer van Vilans vind je informatie over verschillende soorten hulpmiddelen en aanpassingen. De Vilans Hulpmiddelenwijzer biedt je eerlijke en onafhankelijke informatie over hulpmiddelen en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Zo ga je goed voorbereid het gesprek aan met een verkoper of adviseur.