Hulpmiddelen » Maaltijdvoorziening / Tafeltje-dek-je

Maaltijdvoorziening / Tafeltje-dek-je is bedoeld voor mensen met een ziekte of beperking en ouderen die moeite hebben om zelf maaltijden klaar te maken. Het kan gaan om verse maaltijden die worden thuisbezorgd, waar je ze zelf opwarmt. Er bestaan ook eetkringen waar mensen samen eten.

Vriesvers

Veel gemeenten verzorgen ‘vriesverse’ maaltijden. Je kiest uit een lijst welke maaltijden je wilt hebben. Deze krijg je overdag of ’s avonds bezorgd. Je bewaart de maaltijden in de koelkast of de diepvries en warmt ze op in de oven of magnetron.

Samen eten

Er zijn ook allerlei mogelijkheden om samen met anderen te eten.

  • Verzorgingshuizen en woonzorgcentra stellen hun eetpunt (restaurant) vaak ook open voor ouderen die zelfstandig wonen.
  • Sommige serviceflats en woonvormen voor mensen van 50 jaar en ouder hebben een restaurant waar ouderen uit de buurt ook kunnen eten.
  • In veel gemeenten worden eetkringen of andere mogelijkheden om samen te eten georganiseerd, bijvoorbeeld door Stichting Welzijn Ouderen of een zorginstelling.
Vergoeding van maaltijdvoorziening

Sommige gemeenten vergoeden maaltijdvoorziening / tafeltje-dek-je in het kader van de Wmo of de bijzondere bijstand. Meestal gaat het niet om een volledige vergoeding, maar om een korting. Je kunt bij het Wmo-loket van je gemeente navragen wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie over maaltijdvoorziening

Wil je weten welke mogelijkheden je gemeente heeft op het gebied van maaltijdservice? Neem dan contact op met het Wmo-loket van je gemeente.