Een scootmobiel (scooter mobiel) lijkt een beetje op een brommer. De scootmobiel is bestemd voor mensen die slecht ter been zijn.
Gehandicaptenvoertuig
Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig. Omdat hij geen dak heeft, wordt hij ‘open gehandicaptenvoertuig’ genoemd. Men noemt hem ook wel een scootermobiel. Er bestaan ook gesloten gehandicaptenvoertuigen (met dak), die lijken op kleine auto’s.
Elektromotor
De scootmobiel rijdt op een elektromotor, een accu die je regelmatig moet opladen. Hoe ver je hiermee kan rijden met een opgeladen accu verschilt per merk. De snelheid varieert van ongeveer 6 tot 15 km/uur.
Verkeersregels
Je mag met een scootmobiel rijden op het trottoir, op het fietspad en (als dat veilig kan) op de weg. Je volgt steeds de regels die gelden voor de plek waar je rijdt. Meer informatie hierover vind je op Rijksoverheid.nl. Ook mag je op het trottoir parkeren, en je mag invalidenparkeerplaatsen gebruiken.
Voorwaarden voor vergoeding
Voor de vergoeding gelden enkele voorwaarden, zoals:
- Je kunt niet of slechts kleine afstanden lopen.
- Je kunt zelfstandig deelnemen aan het verkeer.
- Je kunt niet reizen met ander vervoer, zoals een (aangepaste)fiets.
- Je ziet goed.
Gaat het om een scootmobiel voor privé-gebruik (niet voor werk of school)? Dan kun je bij je gemeente navragen of er nog meer voorwaarden zijn. Dat verschilt per gemeente.
Aanvragen
- Voor privé
Ben je slecht ter been en denk je dat een scootmobiel een goede oplossing voor je is? Dan kun je bij het Wmo-loket van je gemeente terecht. De gemeente zal waarschijnlijk eerst je situatie met je bespreken en bekijken wat een goede oplossing is. Dat kan dus een andere oplossing zijn.
- Voor werk of opleiding
Wil je een scootmobiel aanvragen om naar je werk of opleiding te reizen? Dan kun je bij UWV terecht.