Hulpmiddelen » Traplift of rolstoellift

Met een traplift met een stoel kunt u zittend langs een trap naar boven of beneden gaan. U kunt een traplift laten aanbrengen bij een rechte trap, een trap met één of meer bocht(en) en een trap met een tussenbordes. Bijna altijd wordt een traplift op maat van de woning gemaakt.

Waarvoor dient het?

Met een traplift neemt u de trap zonder te hoeven lopen. Dit kan een oplossing zijn wanneer u thuis niet of niet veilig naar boven of beneden kunt komen. Bijvoorbeeld door weinig kracht in de benen of snel het evenwicht verliezen.

Hoe werkt het?

Trapliften kunnen aan de binnen- of buitenzijde van de trap worden gemonteerd, afhankelijk van de situatie. De onderdelen (zitting, armleuningen en voetsteun) klapt u uit. Dan gaat u op het stoeltje zitten en drukt u op de bedieningsknop, waarna de lift langzaam langs een rail omhoog of omlaag gaat. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt, werkt de traplift op de noodaccu. Het stoeltje heeft meestal een draaibare zitting, zodat u gemakkelijk op en van de stoel komt. U kunt de zitting, de armleuningen en de voetsteun meestal opklappen, zodat anderen voldoende ruimte hebben om de trap te gebruiken.

Uitvoeringen

Er bestaan allerlei soorten en uitvoeringen, zoals trapliften die extra gewicht kunnen dragen, trapliften voor kinderen en trapliften geschikt voor blinden en slechtzienden.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg). Uw gemeente voert de Wmo uit. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert de Wlz uit. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.