Hulpmiddelen » Trippelstoel

Een trippelstoel is een hulpmiddel in huis voor mensen die niet lang kunnen staan of die moeite hebben met overeind komen en gaan zitten. Hij wordt vooral gebruikt bij huishoudelijke taken.

De stoel

De trippelstoel ziet eruit als een soort bureaustoel. Hij heeft wieltjes en een rem, zodat je ermee door huis kunt bewegen. Je zit op de stoel en duwt de stoel met je voeten naar de goede plek. Dit noemt men ook wel ’trippelen’.

Instelbaar

Je kunt de stoel op verschillende hoogten instellen, van zit- tot stahoogte. De stoel wordt meestal gebruikt voor huishoudelijke taken zoals koken, afwassen, strijken, iets uit een hoog kastje pakken, klusjes in huis enzovoort. Het voordeel is dat jeniet steeds hoeft op te staan en weer te gaan zitten.

Trippelstoelen zijn handmatig of elektrisch in te stellen. Meestal kan ook de rugleuning op verschillende standen ingesteld worden.

Voorwaarden

De trippelstoel is bedoeld voor mensen die:

  • niet lang kunnen staan;
  • of die moeite hebben met het overeind komen en gaan zitten;
  • niet genoeg hebben aan een gewone kruk;
  • op verschillende plaatsen in huis taken uitvoeren, waarbij de werkhoogte verschilt.
Hoe regel ik dit?

De zorgverzekeraar kan een trippelstoel vergoeden. Over het algemeen heb je daarvoor een medische verklaring nodig van je arts en een schriftelijk advies van een ergotherapeut.

Meer informatie

Meer informatie over trippelstoelen vind je op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Trippelstoel; hoe rijden?

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je het beste kunt trippelen. In principe wordt achterwaarts getrippeld. Soms wordt de stoel toch voorwaarts gebruikt. De romp kan ook ingezet worden om de stoel mee naar voren te verplaatsen. Altijd opletten dat de rem erop gezet wordt als je opstaat. Kijk voor meer informatie op http://www.samenbeterthuis.nl