Dankzij woningaanpassingen kunnen mensen met een beperking (langer) zelfstandig blijven wonen. Het is vaak mogelijk om de eigen woning aan te passen; een alternatief is een verhuizing naar een woning die al aangepast is.
Voorbeelden
Er zijn allerlei aanpassingen aan het huis mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:
- Drempels aanpassen
- Keuken aanpassen
- Bredere deuren
- Lichtschakelaars op zithoogte
- Badlift of douchestoel
- Toiletverhoger
- Elektrische deuropener
- Lichtflitsbel
Verhuizen
Het is ook mogelijk om te verhuizen naar een woning die al is aangepast. Sommige gemeenten vergoeden de verhuiskosten.
Voorwaarden voor vergoeding
Woningaanpassingen kunnen vergoed worden bij lichamelijke klachten door een chronische ziekte of handicap of door ouderdom. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een vergoeding:
- Via je gemeente (Wmo-loket).
- Via de zorgverzekeraar.
Hoe regel ik dit?
Gemeenten kunnen sommige woningaanpassingen vergoeden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bijvoorbeeld een aanpassing van de keuken, van de badkamer en het verwijderen van drempels. Je gemeente bespreekt persoonlijk met je welke oplossingen er zijn in jouw situatie.
Apparatuur om bijvoorbeeld lichten, ramen en deuren te bedienen (omgevingsbesturing) wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Dat geldt ook voor wek- en waarschuwingsapparatuur, zoals een lichtflitsbel. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.
Meer informatie over woningaanpassingen
In het document Woningaanpassingen A-Z (PDF) van Vilans staan tips en adviezen bij vragen als: Hoe krijg ik mijn problemen en wensen duidelijk? Welke oplossingen zijn mogelijk? Hoe vraag ik een woningaanpassing aan?
In de Hulpmiddelenwijzer van Vilans vind je informatie over verschillende soorten woningaanpassingen. Bijvoorbeeld hoe ze er uitzien, voor wie ze geschikt zijn en wat de voor- en nadelen zijn.