Thuiszorg (zorg aan huis), bijvoorbeeld verzorging, verpleging en hulp in de huishouding, is bedoeld voor mensen die thuis hulp of begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld door een ziekte, handicap of ouderdom. Thuiszorg wordt ook wel zorg zonder verblijf genoemd.
Wat is Thuiszorg?
Thuiszorg is zorg die bij mensen thuis wordt gegeven. Het kan gaan om persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding, maar ook om huishoudelijke hulp.
Persoonlijke verzorging is bijvoorbeeld hulp bij het douchen, hulp bij het opstaan uit bed en hulp bij het eten of scheren
Verpleging is bijvoorbeeld de verzorging van een wond of het toedienen van injecties.
Begeleiding is ondersteuning bij het zelfstandig wonen op het gebied van praktische vaardigheden en de sociale redzaamheid
Huishoudelijk hulp ondersteuning bij schoonmaken, afwassen, opruimen, bedden opmaken, planten en dieren verzorgen
Hoe regelt u thuiszorg?
Thuiszorg vraagt u als volgt aan:
- huishoudelijke hulp: bij uw gemeente (Wmo-ondersteuning);
- persoonlijke verzorging voor jeugd tot 18 jaar: bij uw gemeente (jeugdhulp);
- begeleiding bij persoonlijke verzorging (als dit nodig is vanwege psychische problemen, een verstandelijke beperking of een zintuiglijke beperking): bij uw gemeente (Wmo-ondersteuning);
- begeleiding in het dagelijks leven: bij uw gemeente (Wmo-ondersteuning);
- verpleging en persoonlijke zorg (bij lichamelijke ziekte of beperking en bij dementie): wijkverpleegkundige van de thuiszorginstelling.
Wijkverpleging
Verpleging en verzorging thuis is onderdeel van het basispakket van uw zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico voor. De wijkverpleegkundige bekijkt samen met u en eventueel uw arts welke zorg u precies nodig heeft.
Onder wijkverpleging valt verpleging en verzorging die u thuis krijgt. Bijvoorbeeld hulp bij aankleden, douchen, naar het toilet gaan of wondverzorging. De wijkverpleegkundige is in eerste instantie een zorgverlener en geeft u medische zorg. Bijvoorbeeld uw medicijnen klaarzetten en toedienen. Daarnaast maakt de wijkverpleegkundige afspraken met de gemeente over zorg, welzijn en wonen.
De huisarts of wijkverpleegkundige bespreekt met u wat u zelf nog kunt en welke verpleging en verzorging nodig is. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze zorg. De wijkverpleegkundige helpt u om de zorg te regelen. Samen met uw familie of vrienden en andere professionele zorgverleners. Bijvoorbeeld de huisarts, een medisch specialist of de maatschappelijke werker.
Voor verpleging en verzorging heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. Vaak heeft u al wel (intensief) contact met de huisarts. Wilt u wijkverpleging ontvangen? Dan kunt u zelf contact opnemen met een zorgaanbieder. U kunt de wijkverpleegkundige zorg krijgen van verpleegkundigen of van verzorgenden.
Wijkverpleegkundigen zijn vaak in dienst bij een thuiszorgorganisatie. U kunt bij het kiezen van een zorgaanbieder advies vragen bij:
- uw gemeente;
- het sociale wijkteam van uw gemeente (aanspreekpunt voor vragen over bijvoorbeeld werk en inkomen, opvoeding, en hulp in huis);
- de huisarts;
- de transferverpleegkundige (verpleegkundige die na uw ontslag uit het ziekenhuis zorgt dat u de juiste zorg krijgt).
U kunt Wlz-zorg alleen thuis ontvangen als u met de nodige zorg gezond en veilig thuis kunt blijven wonen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of u zorg kunt krijgen vanuit de Wlz. Zorgkantoren regelen dat mensen de juiste langdurige zorg krijgen. Het zorgkantoor bespreekt met u de mogelijkheden. Dit zijn:
- Een zorgaanbieder levert alle zorg thuis
1 zorgaanbieder levert alle zorg bij u aan huis. Hierbij horen ook maaltijden, huishoudelijke hulp en dagbesteding. Eigenlijk ontvangt u dus dezelfde zorg als in een zorginstelling, maar dan thuis. De huur of de hypotheek van uw woning moet u zelf blijven betalen. Dit heet een ‘volledig pakket thuis’ (vpt). De afspraken worden opgeschreven in het zorgplan.
- Verschillende zorgaanbieders leveren zorg thuis (deel zelf regelen)
U krijgt zorg van verschillende zorgaanbieders. Hierbij horen niet de maaltijden. Ook de huur of de hypotheek van uw woning moet u zelf blijven betalen.
Sommige zorgaanbieders hebben een contract met het zorgkantoor. U neemt van deze zorgaanbieders dan zorg in natura af. U kiest deze zorgaanbieders dus niet zelf uit. Het zorgkantoor regelt de administratie.
Andere zorgaanbieders huurt u zelf in en kiest u dus ook zelf uit. Deze zorgaanbieders worden betaald vanuit uw persoonsgebonden budget (pgb). De afspraken die u als werkgever met uw zelf gekozen zorgverleners maakt, worden beschreven in zorgovereenkomsten. Dit pakket heet een ‘modulair pakket thuis‘ (mpt). - Alle zorg thuis zelf regelen: persoonsgebonden budget (pgb)
U krijgt zorg van verschillende zorgaanbieders en huurt al deze zorgaanbieders zelf in. U ontvangt hiervoor van het zorgkantoor een persoonsgebonden budget dat beschikbaar is bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De declaraties van uw zorgverleners dient u bij de SVB in. U legt de afspraken per zorgaanbieder vast in een zorgovereenkomst. Het zorgkantoor controleert de afspraken. De SVB betaalt de zorgverleners uit.
24-7 Zorg om de Hoek
Zorgorganisatie 24-7 Zorg om de Hoek, een kleinschalige thuiszorgorganisatie, die staat voor maatwerk in de Kraamzorg – Thuiszorg – Begeleiding en Advisering aan huis, gericht op de multiculturele zorgvrager in Den Haag en omgeving. Wij leveren zorg aan iedereen die een indicatie heeft voor WLZ, voor zowel Zorg in Natura als PGB. Of zelf wilt betalen (particuliere zorg). Verpleging • Persoonlijke verzorging • Kleurrijke thuiszorg • Huishoudelijke zorg. Bent u in blijde verwachting, van harte gefeliciteerd. Wij zijn gespecialiseerd in multiculturele kraamzorg en kraamzorg op maat.
Jan Luykenlaan 57
2533 JL DEN HAAG
info@24-7zorgomdehoek.nl
070 88 80 206
Website
Zorg & Zuiver
Zorg & Zuiver thuiszorg en schoonmaakbedrijf is een professionele dienstverlener voor particulieren en bedrijven in de regio Noord-Holland en omgeving. Door onze professionaliteit en flexibiliteit als een thuiszorg en schoonmaakbedrijf zijn we perfect in staat snel en adequaat te reageren op de vraag van onze cliënte, wij streven als Zorg & Zuiver organisatie ernaar om een langdurige en vertrouwelijke werkrelatie met u op te bouwen. Kwaliteit en prettige zorg staan aan de basis van ons succes.
Bantamstraat 26
2022 TS HAARLEM
info@zorgenzuiver.nl
Tel: 06
Website