Aanbieders van ziektekostenverzekeringen beloven voordelen en aantrekkelijke premies als u overstapt. Maar u ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. Is het slim om van zorgverzekeraar te veranderen of niet? Het NIBUD heeft een aantal zaken voor u op een rijtje gezet.
Stel uw prioriteiten
Het is sowieso een goed idee om uw ziektekostenverzekering regelmatig door te lichten. Sta stil bij uw eigen wensen en die van uw eventuele partner en/of gezinsleden:
- Kiest u voor een uitgebreide dekking of betaalt u liever minder premie en neemt u het risico dat u zelf meer moet bijdragen?
- Beoefent u een sport met een grote kans op blessures, heeft u vaak onderhoud nodig aan uw gebit, of wilt u graag zwanger worden?
- Wat vindt u belangrijk: alleen de hoogte van de premie of ook de bereikbaarheid en extra dienstverlening?
…en maak een vergelijking
Als u helder heeft welke kosten u wilt verzekeren (bijvoorbeeld fysiotherapie, een kraampakket of logopedie), kunt u polissen en aanbieders vergelijken. Er bestaat op het moment géén onafhankelijke vergelijkingssite voor zorgverzekeringen. Bovendien zitten achter veel van deze sites een verdienmodel. Vergelijkingssites kunnen u aanvullende informatie bieden, maar het is belangrijk dat uw eigen situatie het uitgangspunt blijft.
- Op Consuwijzer.nl vindt u meer informatie en links
- Of kijk op Wijzeringeldzaken.nl
Overstappen hoeft niet moeilijk te zijn. U kunt zo misschien geld besparen op uw premie of een verzekering kiezen met een dekking die beter aansluit op uw persoonlijke situatie en voorkeuren.
De kosten van een lage premie
Er zijn tegenwoordig ook zorgverzekeraars die onder bepaalde voorwaarden een lage premie aan kunnen bieden. Dat is prettig, als u weet waar u voor kiest:
- Een hoog eigen risico leidt tot een lagere premie. Als u het geld voor uw eigen risico apart zet, komt u niet in de financiële problemen als u dit bedrag toch volledig moet voldoen.
- Sommige verzekeraars hebben alleen een contract met bepaalde ziekenhuizen en zorgaanbieders. Bent u in de gelegenheid om te reizen naar de zorgaanbieder die een contract heeft met uw verzekeraar?
- Als u de premie in 1 x betaalt, kunt u ongeveer 3% op jaarbasis besparen. Als u vervolgens maandelijks een bedrag opzij zet voor volgend jaar, kunt het bedrag weer in 1 x voldoen.
- Sommige verzekeraars bieden beperkte bereikbaarheid. U kunt bijvoorbeeld niet bellen, maar alleen mailen of chatten.
- Zijn er bepaalde medicijnen die niet worden vergoed?
- Een tandverzekering heeft vaak een dekking tot een bepaald bedrag. Reken de premie om naar een jaarbedrag: als u verwacht dat uw tandartskosten lager uitpakken dan dit bedrag, bent u goedkoper uit als u de tandarts gewoon zelf betaalt.
Belangrijke data
In november ontvangt u de nieuwe voorwaarden en de premie van uw ziektekostenverzekeraar. Kiest u voor een nieuwe aanbieder? Zeg dan uw oude zorgverzekering op vóór 1 januari, want als u niets doet, loopt uw oude verzekering gewoon door. Uw nieuwe zorgverzekering moet vóór 1 februari afgesloten zijn. Met terugwerkende kracht is de ingangsdatum van uw verzekering 1 januari.
Veel zorgverzekeraars kunnen voor u de oude verzekering(en) opzeggen. Als u van deze overstapservice gebruik wilt maken, moet u zich wel al vóór 1 januari bij de nieuwe verzekeraar aanmelden! Alleen dan kan de nieuwe verzekeraar uw opzegging bij de oude verzekeraar op tijd voor u regelen. Als u in januari nog wilt nadenken over een nieuwe aanbieder, maar al wel zeker weet dat u overstapt, moet u uw oude zorgverzekering dus voor 1 januari vast zelf opzeggen.
Te laat? U krijgt een boete!
Bent u te laat met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, dan kunt u een boete krijgen. Een zorgverzekering is namelijk verplicht. Als u niet verzekerd bent, kan dat grote gevolgen hebben. U blijft verstoken van niet direct noodzakelijke medische hulp of u moet de vaak zeer hoge rekening zelf betalen.
Kunt u worden geweigerd?
Verzekeraars moeten iedereen voor het wettelijk verzekerde basispakket van de zorgverzekering accepteren. Ze mogen geen hogere premies vragen aan ouderen of chronisch zieken. Het basispakket dekt alle medisch noodzakelijke kosten.
De acceptatieplicht geldt echter niet voor aanvullende verzekeringen. U moet daarvoor soms een medische verklaring invullen. Vraag de nieuwe aanvullende verzekering daarom tijdig aan, u weet dan voor 1 januari of u de nieuwe aanvullende verzekering kunt afsluiten. U kunt uw oude aanvullende verzekering ook weer voor 1 januari opzeggen.
Klachten?
Heeft u klachten over het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, dan kunt u deze doorgeven via de Zorglijn van de NPCF (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie).
Bron: NIBUD