Een chronische ziekte kan ook gevolgen hebben voor je inkomenssituatie en bovendien kunnen de kosten in verband met je ziekte behoorlijk oplopen. Dit kunnen kosten zijn voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassing en voorzieningen. Er zijn uiteenlopende financiële regelingen om deze kosten te compenseren dan wel om in tegemoet te komen.
Belastingaftrek
Het kan zijn dat bepaalde zorgkosten nergens vergoed worden. Daarvan kunnen sommige kosten opgegeven worden bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Het gaat om ziektekosten en andere buitengewone uitgave in verband met je ziekte.
Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten
In september van elk jaar betaalt UWV de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten aan mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Deze tegemoetkoming is € 252 netto. Dit bedrag is een compensatie voor de extra kosten die je hebt door je ziekte of handicap.
Jonggehandicaptenkorting
Deze korting is bedoeld voor mensen die vanaf jongere leeftijd gehandicapt of langdurige ziek zijn en daardoor niet (volledig) in staat zijn te werken. De korting is een bedrag dat je terug kan krijgen van de Belastingdienst.
Bijzondere bijstand
De bijstand (via de Gemeente) is bedoeld voor mensen die een inkomen hebben rond het minimum en bijzondere (extra), noodzakelijke kosten maken. Bijvoorbeeld als de wasmachine kapot is of als je extra kosten hebt door een ziekte of beperking.
Woonkostentoeslag
Indien als gevolg van je ziekte je inkomen plotseling sterk achteruit is gegaan waardoor de woonkosten te hoog zijn, kun je mogelijk in aanmerking komen voor deze woonkostentoeslag (via de Gemeente). Dit is een tijdelijke aanvulling op je inkomen om je hypotheek of huur te kunnen betalen.
Inkomensondersteuning
Indien je een uitkering hebt en je inkomen onder het sociaal minimum komt, dan kan daarvoor een toeslag (via het UWV) en/of inkomensondersteuning (via de Gemeente) als aanvulling op het inkomen worden aangevraagd
Ophoging van de arbeidsongeschiktheidsuitkering
Deze ophoging (via het UWV) is bedoeld voor mensen die volledig arbeidsongeschikt, een WAO, WIA, WAZ of Wajong-uikering hebben en vanwege hun ziekte intensieve zorg en hulp nodig hebben bij alledaagse handelingen. De uitkering kan worden opgehoogd van 75% naar 85% of 100%.
Zorgtoeslag
Dit is een tegemoetkoming (via de Belastingdienst) in de kosten van (de basispremie) van de Ziektekostenverzekering voor mensen met een laag inkomen.
Huurtoeslag en huurtoeslag bij onzelfstandige woonruimte.
Indien de huur in verhouding met het inkomen te hoog is (geworden), kan je hiervoor huurtoeslag (via de Belastingdienst) aanvragen. Dit is een tegemoetkoming in de huurkosten en er dient wel sprake te zijn van een zelfstandige woning. In sommige situaties kan er ook aanspraak worden gemaakt op huurtoeslag bij onzelfstandige woonruimte.
TOG-regeling opgenomen in Kinderbijslag
De TOG is vanaf 1 januari 2015 opgenomen in de kinderbijslag. Vanaf deze datum kunnen thuiswonende kinderen die intensieve zorg nodig hebben tweemaal kinderbijslag krijgen.