Rolstoel voor werk

Een rolstoel voor het werk kan noodzakelijk zijn om aan het werk te blijven of om aan de slag te gaan. In dat geval wordt de rolstoel meestal vergoed.

Rolstoelen zijn er in vele soorten en maten. Welke geschikt is, is afhankelijk van uw beperkingen en het werk dat u doet. Voorbeelden zijn een handbewogen rolstoel of een elektrische rolstoel, al dan niet met extra apparatuur (bijvoorbeeld om dingen vast te pakken of om de rolstoel te sturen).

Voorwaarden voor de vergoeding

UWV kan een rolstoel voor op het werk vergoeden als de rolstoel noodzakelijk voor u is om te kunnen werken. 

Gaat u de rolstoel óók thuis gebruiken? Dan kunt u een vergoeding aanvragen bij uw gemeente (Wmo-loket). 

Een rolstoel voor werk aanvragen

Een rolstoel voor werk vraagt u aan bij UWV met het digitale formulier Aanvraag voorzieningen. Let op:

  • U hebt DigiD nodig om het formulier digitaal in te dienen.

  • U kunt met dit formulier meerdere werkvoorzieningen tegelijk aanvragen, zoals: een aangepaste computer, een hulpmiddel voor lezen, schrijven of horen, een rolstoel voor op het werk en hulp van een Tolk Nederlandse gebarentaal op het werk.

Koop niet alvast zelf!

U krijgt geen vergoeding als u het hulpmiddel al heeft gekocht. De reden hiervoor is dat het UWV met vaste leveranciers werken. Het UWV bestelt het hulpmiddel meestal zelf. Bijvoorbeeld rolstoelen, driewielfietsen, scootmobielen, vierwielige werkstoelen met rem en computervoorzieningen.

Voor een aantal hulpmiddelen werkt het UWV niet met vaste leveranciers, bijvoorbeeld bij orthopedische schoenen. Koop ook deze hulpmiddelen niet eerst zelf, maar dien eerst een aanvraag in. Het UWV beoordeelt dan of u een vergoeding kunt krijgen.

Als het UWV uw aanvraag goedkeuren, krijgt u van het UWV een brief. Hierin staat hoe u de voorziening krijgt.