Studeren met een functiebeperking hoeft geen belemmering te zijn. Met de juiste begeleiding en voorzieningen, kun je de studie met succes doorlopen.
Wat is een functiebeperking?
Onder functiebeperking wordt verstaan alle aandoeningen die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en een belemmering kunnen vormen bij het volgen van een studie of die tot studievertraging kunnen leiden. Een functiebeperking kan diverse vormen hebben. Van motorische, visuele en auditieve beperkingen, tot leerstoornissen, chronische ziekten en psychische beperkingen.
Geschikte studie
De aard van je functiebeperking kan bepalend zijn of een studie geschikt voor je is. Bepaalde vakgebieden doen bijvoorbeeld een fors appèl op je kracht en uithoudingsvermogen. Andere vakgebieden vragen zowel fysiek als mentaal veel van je. Probeer voor jezelf goed in kaart te brengen, al dan niet met hulp van een coach, wat je interesses, behoeften maar ook je fysieke en mentale mogelijkheden zijn zodat je opleiding en daarmee je verdere loopbaan voldoende bij je aansluit.
Ik studeer of ga nog studeren
Nieuwsgierig naar wat er op welke hogeschool of universiteit is geregeld voor studenten met een functiebeperking? Kijk naar het oordeel van je medestudenten en wie je op de HBO of universiteit aan moet spreken voor hulp of voorzieningen.
Wil je meer weten over studiefinanciering, stoppen met je studie, intakegesprekken, toelating, aanpassingen in het rooster, het gebouw of in tentamens, studentenbegeleiding, WAJong, studievertraging, de aanvraag van aanpassingen en andere zaken die jij nodig hebt om succesvol te studeren: blader dan door Rechten en financiën.
Wat zijn studentcoach-, maatjes- of buddyprojecten en zijn hier voorbeelden van?
Studenten die als gevolg van hun beperking extra ondersteuning nodig hebben, kunnen bij sommige instellingen worden gekoppeld aan een medestudent (studiemaatje, studentcoach of buddy). Vaak is dit een ouderejaarsstudent van dezelfde opleiding, die soms zelf weer wordt ondersteund door een studentenpsycholoog bij het begeleiden van de student.
Het maatje helpt bijvoorbeeld met het wegwijs worden binnen de instelling of bij het maken en uitvoeren van een planning. Daarnaast kan de student op een laagdrempelige manier met zijn of haar vragen terecht.
Voorbeelden:
Website Handicap + Studie
Meer informatie over studeren vind je op de website van Handicap + studie. Handicap + studie is een expertisecentrum voor onderwijs en handicap en stimuleert dat jongeren met een functiebeperking succesvol kunnen studeren in een opleiding van hun keuze in het hoger onderwijs.
Op deze website staan tips en informatie over wetgeving, studieaanpassingen, stage, studeren in het buitenland en onderwijsinstellingen (aanstaande) studenten én onderwijsprofessionals.
Studietoeslag voor student met medische beperking overal € 300 per maand
Studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege hun medische beperking krijgen rond de € 300 studietoeslag per maand. Het gaat om studenten die ook studiefinanciering ontvangen.