Uitvaartzorg

Indien je dierbare is overleden, dient de huisarts (bij een thuis overlijden) of behandelend arts in een ziekenhuis, verpleeghuis of inrichting op de hoogte te worden gebracht. De arts komt om het overlijden vast te stellen. De arts geeft een verklaring van overlijden. In deze verklaring geeft de arts aan of de overledene een natuurlijke dood is gestorven. Deze verklaring kun je later aan de uitvaartondernemer overhandigen, zodat hij hiermee alle formaliteiten bij de gemeente en overige instanties kan afhandelen.

Een overlijden is een ingrijpende gebeurtenis. Je wordt overspoeld door emoties en er daarnaast dienen veel praktische zaken geregeld te worden. Het verzorgen van de begrafenis of crematie kun je uitbesteden aan een uitvaartondernemer

Dienstverlening van een uitvaartondernemer kan zijn:

  • Verzorging van de overledene: De laatste verzorging; het wassen, eventueel scheren en aankleden van de overledene kan thuis of in het uitvaartcentrum plaatsvinden, J kunt dit natuurlijk ook zelf doen in combinatie met een van verzorgers
  • Opbaring: De uitvaartondernemer draagt zorg voor het overbrengen, verzorgen en opbaren van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld thuis of in een door jou gewenst uitvaarcentrum (in bed of in een kist)
  • Voorbereidingen: Het samen bespreken van de keuze van de rouwkaart, herinneringsprentjes, advertentie in de krant, teksten, kist, bloemen enz.. De uitvaartondernemer zorgt voor het drukwerk en verzending van de rouwkaarten. Daarnaast onderhoudt de uitvaartondernemer contacten met de kerk, begraafplaats of crematorium
  • UItvaartdienst: De uitvaartondernemer zorgt – in overleg – voor het drukwerk en verzending van de rouwkaarten, de muziek en toespraken tijdens kerkdienst of auladienst in het crematorium, zorgt voor het personeel tijdens de uitvaart zoals dragers, condoleanceverzorging, regelt de condoleanceruimte eventueel met consumpties of koffietafel, regelt het vervoer, vervult alle formaliteiten bij de gemeente en overige instanties, zorgt voor alle benodigde rouw en verzorgings- middelen en bespreekt samen met de naasten de overige wensen en het verloop van de uitvaart.
Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart hangen af van de keuzes die je maakt. Kies je bijvoorbeeld voor een crematie of begrafenis? Wil je koffie met cake of een uitgebreide broodmaaltijd? Een eenvoudige uitvaart kost al snel meer dan €4000,-. Als je kiest voor een eigen familiegraf met een mooie grafsteen dan dien je rekenen op een bedrag van meer dan €6000,-.

Kwaliteitskeurmerk

Er is een kwaliteitskeurmerk voor de uitvaartbranche. Het Keurmerk Uitvaartzorg helpt je bij het kiezen van een uitvaartonderneming die kwaliteit biedt. Ondernemers met het Keurmerk zijn gegarandeerd deskundig, betrouwbaar en transparant. Steeds meer uitvaartondernemers beschikken over het Keurmerk; in totaal verzorgen zij nu al 85% van alle uitvaarten in Nederland.

Informatieve website

UItvaartinfotheek: Uitvaartadviezen – Alles over de uitvaart