Werk & inkomen » Wajong-uitkering

Heeft u vanaf jonge leeftijd een ziekte of handicap waardoor u alleen met hulp of begeleiding kunt werken? Of kunt u helemaal niet werken? Dan krijgt u misschien van UWV een Wajong-uitkering. Er zijn 3 soorten Wajong:

1. Wajong 2015

Sinds 1 januari 2015 kunt u alleen nog een Wajong-uitkering krijgen als u nu en in de toekomst niet kunt werken. Wajong 2015 is bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd een ziekte of handicap kregen. En daardoor nu en in de toekomst geen mogelijkheden hebben om te werken.

Wilt u Wajong 2015 krijgen? Dan kunt u bij UWV een Beoordeling arbeidsvermogen aanvragen. Wij beoordelen dan of u mogelijkheden heeft om te werken (arbeidsvermogen). Heeft u dit niet? En voldoet u aan de voorwaarden van Wajong 2015? Dan krijgt u een Wajong-uitkering.

2. Wajong 2010

U valt onder Wajong 2010 als u tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 (voor de eerste keer) Wajong heeft aangevraagd. Tijdens Wajong 2010 kunt u hulp van UWV krijgen bij het vinden en behouden van werk. Kunt u (nog) niet genoeg verdienen? Of kunt u helemaal niet werken? Dan krijgt u een Wajong-uitkering. Meer informatie vindt u op Wajong 2010.

3. Oude Wajong

U valt onder de oude Wajong als u vóór 2010 (voor de eerste keer) Wajong heeft aangevraagd. Tijdens de oude Wajong zorgt de Wajong-uitkering voor (een aanvulling op) uw inkomsten. Daarnaast kunnen wij u misschien helpen bij het vinden en houden van werk. Meer informatie vindt u op Oude Wajong.

Bron: UWV