Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg is per 1 januari 2015 ingevoerd en vervangt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Wat regelt de Wet langdurige zorg?

De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen met vergevorderde dementie of mensen met een ernstige verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking.

Heeft u, of uw kind, 24 uur per dag zorg of toezicht nodig? Via de Wet langdurige zorg krijgt u alle zorg die u nodig heeft voor uw aandoening of beperking. Welke zorg dit precies is, bespreekt u met uw zorgaanbieder. De uitkomsten van het gesprek legt de zorgaanbieder vast in een zorgplan.

U vraagt de Wlz-indicatie aan bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Het CIZ kijkt of u voldoet aan de voorwaarden van de wet. Een belangrijke voorwaarde is dat u altijd toezicht nodig heeft of dat er 24 uur per dag zorg dichtbij moet zijn.

U mag met een Wlz-indicatie voor zorg met verblijf ook thuis (blijven) wonen als u dat wilt, maar levering van de zorg thuis moet wel verantwoord zijn. Het is de taak van uw zorgkantoor om dat te beoordelen.

Heeft u een Wlz-indicatie voor zorg met verblijf? Dan betaalt u een eigen bijdrage als u 18 jaar of ouder bent. Ook als u ervoor kiest om de zorg thuis te ontvangen.

Mensen met een AWBZ-indicatie

De Wlz is de opvolger van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Niet alle mensen die tot 2015 onder de ABWZ vielen, voldeden aan de voorwaarden om Wlz-zorg te krijgen. Daarom was er voor hen een overgangsregeling tot 1 januari 2016. Voor een kleine groep mensen is de overgangsregeling verlengd.

Meer informatie vindt u op de website Informatielangdurigezorg.nl.