Alternatieve geneeswijzen » Voetreflexologie

Voetreflexologie (ook reflexzonetherapie of reflexologie genoemd) is een a-specifieke behandelwijze, wat wil zeggen dat niet de klacht of symptomen worden behandeld, maar de patiënt als eenheid, als geheel.

Uitgangspunt hierbij is dat o.a. op handen, voeten en oren zones liggen, die corresponderen met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam. De reflexzones worden met duim en vingers bewerkt, met als gevolg een betere doorbloeding en zenuwinnervatie van het corresponderende lichaamsdeel. Het zelfherstellend vermogen van de mens wordt aangesproken en gestimuleerd.

Voor wie?

Reflexzone therapie is geschikt voor jong en oud, werkt tevens preventief en kan uitstekend naast andere, reguliere en alternatieve behandelmethoden worden toegepast. Reflexzone therapie kent geen negatieve bijwerkingen en bij deskundige toepassing ook geen contra-indicaties. Het kan voor een groot scala aan klachten worden ingezet, zoals bij baby’s met darmkrampjes en bij huilbaby’s, kinderen die (te) lang in bed plassen en kinderen met ADHD. Bij volwassenen met hoofdpijn, darmproblemen als chronische constipatie, bij chronische blaasontsteking, menstruatie problemen en bij gewrichtsproblemen – als arthritis – kan het verlichting geven.

Verwijzing en vergoeding

Reflexzonetherapie valt onder alternatieve geneeswijze en is niet gedekt vanuit de basisverzekering. De meeste aanvullende zorgverzekeringen kennen wel een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Er zijn zelfs aanvullende verzekeringen die volledig gericht zijn op alternatieve geneeskunde. Raadpleeg hiervoor je polisvoorwaarden. Check ook vooraf welke praktijk / behandelaar een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Bron: VNRT

Zoek en vind een Voetreflexoloog

Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT)
Nederlandse Vereniging voor Voetreflex Therapeuten (NVVT)