Ziekenhuiszorg » Zelfstandig behandelcentra

Privéklinieken en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) zijn particuliere zorginstellingen. Ze zijn bijvoorbeeld gespecialieerd in dermatologie, oogheelkunde of orthopdie. Ook zijn er Zelstandig behandelcentra (ZBC’s) en privéklinieken voor plastisch chirurgische en cosmetische behandelingen. Verder worden in dit soort instellingen patiënten met spataderen en overgewicht behandeld en wordt er diagnostiek gedaan, naast nog heel veel andere behandelingen en ingrepen. De meeste zelfstandige behandelcentra zijn gevestigd in de Randstad. Ze variëren in grootte en richten zich vooral op niet-klinische zorg met een hoog volume. Het gaat om planbare, minder complexe zorg waarvoor de patiënt niet hoeft te worden opgenomen.

Soorten behandelingen

De behandelingen lopen uiteen van staaroperaties en ooglaser behandelingen tot heupoperaties en operaties aan ruggen en handen. Van behandelingen van huidziekten zoals eczeem tot cosmetische behandelingen en ingrepen.

Vergoedingen

De zorgverzekering vergoedt de behandelingen van een privékliniek of ZBC meestal niet.

  • Behandeling in privékliniek niet vergoed: In een privékliniek hoeven geen medisch specialisten te werken. Er kunnen ook alleen basisartsen of andere soorten zorgverleners werken, zoals verpleegkundigen of fysiotherapeuten. De zorgverzekering vergoedt behandelingen in privéklinieken niet. Behandelingen in die klinieken moet u dus zelf betalen.
  • Behandeling in zelfstandig behandelcentrum soms vergoed: Een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) is een samenwerkingsverband tussen 2 of meer medisch specialisten. Er kunnen ook basisartsen werken. De zorgverzekeraar vergoedt sommige behandelingen in zelfstandige behandelcentra. Bijvoorbeeld als de behandeling voor u medisch noodzakelijk is. Vraag dit van tevoren na bij uw zorgverzekeraar
Vind een zelfstandig behandelcentra per gebied/specialisme
  • Houding- en bewegingszorg:  Bijvoorbeeld pijnbestrijding, reumatologie, neurologie, orthopedie, handchirurgie
  • Huid en uiterlijk: Bijvoorbeeld dermatologie, huidtherapie, plastisch chirurgie, borstcorrecties, spatader behandelingen
  • Interne geneeskunde: Bijvoorbeeld allergologie, cardiologie, hematologie, infectieziekten, keel-neus-oorheelkunde, klinische oncologie. longziekten (pulmonologie), maag-darm-leverziekten, radiologie, vasculaire geneeskunde.
  • Oogzorg: Bijvoorbeeld ooglaserbehandeling, staar, macula degeneratie, glaucoom
  • Vrouw en kindzorg: Bijvoorbeeld gynaecologie, verloskunde, kindergeneeskunde