Palliatieve sedatie is vorm van terminale zorg waarbij een terminale patiënt tot zijn dood in slaap wordt gehouden met medicijnen om zijn lijden te verlichten. Dit is een normale medische handeling en geen vorm van euthanasie.
Palliatieve sedatie valt niet onder euthanasiewet
Bij palliatieve sedatie is het niet de bedoeling dat de patiënt eerder sterft. Daarom valt palliatieve sedatie niet onder de euthanasiewetgeving. Bij euthanasie dient de arts dodelijke middelen toe aan de patiënt.
Voorwaarde palliatieve sedatie
Een arts mag palliatieve sedatie toepassen als hij verwacht dat de patiënt niet langer dan 2 weken te leven heeft.
Verzoek palliatieve sedatie
Een verzoek om palliatieve sedatie kan komen van de patiënt zelf, naaste familie of hulpverleners. Als een patiënt wilsonbekwaam is (bijvoorbeeld bij zware dementie), zal de arts overleggen met een vertegenwoordiger van de patiënt.
In de richtlijn palliatieve sedatie van de artsenorganisatie KNMG staat duidelijk beschreven wanneer palliatieve sedatie medisch gezien verantwoord is.
Melden palliatieve sedatie
Een arts hoeft palliatieve sedatie niet te melden aan de gemeentelijke lijkschouwer of te laten toetsen door een regionale toetsingscommissie euthanasie. Het is immers een gewone medische handeling.
Bron: Rijksoverheid