Het huidige zorgstelsel in Nederland is de afgelopen jaren aan flinke veranderingen onderhevig geweest mede vanwege de explosieve stijging van de zorgkosten. Sinds 2001 is de gezondheidszorg de grootste kostenpost met bijna 75 miljard euro. Dit is 30% van de rijksoverheidsuitgaven. Indien deze zorgkosten in het huidige tempo doorgroeit, dan zal in 2040 de helft van de rijksvergroting opgaan aan de gezondheidszorg.
Veranderingen zorg & welzijn 2020
Wat verandert er in wet- en regelgevingen op het gebied van zorg & welzijn vanaf 1 januari 2020? Lees hier het uitgebreide overzicht.
Actuele veranderingen en ontwikkelingen
- Gevolgen miljoenennota 2022 voor zorg en welzijn
- Wijzigingen Wmo abonnementstarief 2019 en 2020
- Wijzigingen inning eigen bijdrage Wmo 2020
- Hulpmiddelenzorg in Wlz-instellingen vereenvoudigd in 2020
- Veranderingen wetten en regelingen 2019
- Veranderingen basispakket zorgverzekering 2019
- Veranderingen toeslagen vanaf 2019
- Regeerakkoord zorg en welzijn 2017
- Trends in de zorg
- Politieke standpunten zorg
Gevolgen miljoenennota 2020 voor zorg en welzijn
Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota 2020 en Rijksbegroting 2020 weer bekend gemaakt. Lees hier wat de gevolgen van de plannen zijn op het gebied van zorg, welzijn en werk.
Regeerakkoord Zorg 2017 – 2021
De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) hebben op 10 oktober 2017 het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd.
Wetwijzer
Met ingang van 1 januari 2015 is de zorg in Nederland veranderd. De Wet langdurige zorg (Wlz) heeft de AWBZ vervangen. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben meer taken gekregen. Hieronder vind je een overzicht van (nieuwe) wet- en regelgevingen.
Wetgeving Zorg & Welzijn
Gemeenten moeten er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015.
Deze wet regelt de zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen en gehandicapten. Dit is de opvolger van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).
Verpleging en verzorging thuis is opgenomen in de Zorgverzekeringswet. Deze zorg heet wijkverpleging.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor bijna alle zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren.
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf uw zorg kunt regelen. Sinds 1 januari 2015 kunt u een pgb krijgen uit 4 verschillende wetten.
Vanaf 2015 hebben alle cliënten, van jong tot oud, wettelijk recht op gratis en onafhankelijke ondersteuning.
Krijgt u zorg, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, dan heeft u recht op duidelijke informatie en inzage in uw medisch dossier. De Rijksoverheid is bezig met nieuwe wetgeving over patiëntenrechten.
Wetgeving Werk & Inkomen
In april 2013 sloten het kabinet en sociale partners het sociaal akkoord. Hierin zijn maatregelen afgesproken om de arbeidsmarkt aan te passen aan de veranderende arbeidsverhoudingen in de samenleving
Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet.
Als u als werknemer uw baan verliest, kunt u onder voorwaarden een WW-uitkering krijgen. Zo nodig kan de uitkering worden aangevuld tot het sociaal minimum.
De Ziektewet is bedoeld voor werknemers die geen werkgever (meer) hebben, zoals sommige uitzendkrachten.
Kunt u na 2 jaar ziekte nog steeds niet, of minder, werken? En werkte u voor een werkgever toen u ziek werd? Dan kunt u een WIA-uitkering krijgen.
Vanaf 2015 is Wajong er voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben gekregen.
Financiele regelingen
Een chronische ziekte kan ook gevolgen hebben voor uw financiële situatie en bovendien kunnen de kosten in verband met uw ziekte of van uw naaste behoorlijk oplopen. Dit kunnen kosten zijn voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassing en voorzieningen. Er zijn uiteenlopende financiele regelingen die bij kunnen dragen om deze kosten te compenseren dan wel om in tegemoet te komen. Lees meer